Привредници у Републици Српској негодују након доношења Корона закона у ФБиХ: Поново није испоштовано право реципроцитета :: Semberija INFO ::

 

Привредници у Републици Српској негодују након доношења Корона закона у ФБиХ: Поново није испоштовано право реципроцитета


Након доношења Корона закона у ФБиХ и након што је Порезна управа ФБиХ издала “Упутство о начину подношења захтјева и потребној документацији за субвенционирање доприноса привредним друштвима из ФБиХ”, уз искључив став да „право на субвенцију имају порезни обвезници са сједиштем у ФБИХ”, реаговали су привредници у Бијељини и Републици Српској који имају своје пословне јединице у Федерацији БиХ, напомињући да је још једном, по ко зна који пут, нарушено, односно да није испоштовано право реципроцитета између Републике Српске и ФБиХ.
Занимљиво је и то да Федерација БиХ уопште није третирала март као мјесец у којем су привредни субјекти и њихово пословање били угрожени.

Начело реципроцитета, рекао нам је један од представника бијељинских привредних друштава, требало би да подразумијева и то да се свака мјера, закон или пропис, који се донесе у РС, требало би да се усклади, примјењује и поштује у ФБиХ.

„Република Српска је усвојила мјеру за март и април, на такав начин да у потпуности субвенционише доприносе за исплаћене плате за март, без обзира колико су исте износиле, а за април да субвенционише доприносе на минималну плату и минималну плату директно да уплати на рачуне запослених. На тај начин спасава се ликвидност предузећа. Привредна друштва нису радила мјесец и по дана. Њихови приходи су били недовољни за исплату плата, пореза и доприноса, тако да је било које предузеће једино из кредитних средстава, задужујући се, могло уплатити порезе, доприносе и исплатити плате за своје запослене. Федерација БиХ, чекајући усвајање „Корона“ закона, развлачењем и одуговлачењем, прескочила је мјесец март, те је усвојила „Корона“ закон који важи од априла.

Трећи важан моменат, Република Српска је уврстила све привредне субјекте на територији РС, укључујући и пословне јединице привредних друштава, чије је сједиште у ФБиХ. Ових дана то је било транспарентно за јавност, међутим, од четвртка ујутро, са сајта Министарства привреде и предузетништва скинуте су листе објављених привредних друштава која имају право на субвенционисање од стране Владе РС. Из ког разлога је то урађено, остаје да се види. Да ли је у питању ажурирање листа или нешто друго, тек ћемо сазнати.

„На листама се јасно видјело да су у субвенције Владе РС укључена и правна лица која су регистрована у ФБиХ и њихове пословне јединице на територији РС. То је било уочљиво на основу назива фирми, сједишта фирме и броја ЈИБ-а.

У вријеме усвајања „Корона“ закона и првобитног попунавања образаца за пријаве субвенционисања у ФБиХ, у радној верзији је јасно било наведено да   могу учествовати и правна лица из РС која имају пословне јединице у ФБИХ.

Међутим, у документу који је објавила ПУФБиХ: “Упутство о начину подношења захтјева и потребној документацији за остварење права на субвенционирање доприноса привредним друштвима из ФБиХ”  је прецизно наведено да „Пословне јединице привредних субјеката чије је сједиште у РС или у БЧ дистрикту немају право на субвенционисање доприноса за запослене”.

Дакле, „Корона“ закон у ФБиХ није јасно одредио да „право на субвенцију имају порезни обвезници са сједиштем у ФБиХ, већ је то урађено актом који је издала ПУФБиХ, којим се  искључује могућност субвенционисања доприноса за компаније са сједиштем у РС које имају своје ПЈ у ФБиХ.

Поента цијеле приче своди се на сљедеће: Након више позива упућених од стране бијељинских привредника према Унији послодаваца РС, Привредној комори РС, надлежнима у Влади РС, евидентно је да  се нико није озбиљније удубио у суштину одлуке коју је донијела Влада Федерације БиХ, реагујући тако да примијени начела реципроцитета.

Република Српска на овакав начин, упозоравају привредници, празни свој фонд и буџет, субвенционишући доприносе за раднике правних лица из ФБиХ, док истовремено фирме из РС, које имају сједиште у РС и пословне јединице у ФБиХ, пуне федерални буџет.

Све се ово може представити и на два обична примјера. Правно лице које има сједиште у Сарајеву, али има и пословне јединице у РС, има право на субвенционисање плата и доприноса за своје запослене раднике на територији РС, док, напримјер, правно лице из РС, са сједиштем у Бијељини,  нема право да поднесе захтјев за субвенционисање доприноса за своје запослене у пословним јединицама на територији ФБиХ.

На крају крајева, испоставиће се да је ово, ипак, грешка надлежних у Републици Српској, јер су заборавили да се позову на правила реципроцитета и да не дозволе пражњење буџета РС у корист буџета другог ентитета.
Таква мјера, уосталом, дестимулативно дјелује и на привреднике из РС који имају своје пословне јединице у ФБиХ, јер их Влада РС на овакав начин не штити, већ им отежава ионако тежак положај.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић