УГОСТИТЕЉИ ЋЕ МОЋИ ПОСЛУЖИВАТИ ГОСТЕ И УНУТАР ОБЈЕКТА :: Semberija INFO ::

 

УГОСТИТЕЉИ ЋЕ МОЋИ ПОСЛУЖИВАТИ ГОСТЕ И УНУТАР ОБЈЕКТА


Рад угоститељских објеката у Републици Српској биће организован у периоду који не нарушава почетак забране кретања, до 22 часа, а угоститељи ће моћи послуживати госте унутар објеката (кафане,ресторани, хотели…), саопштено је из Уније удружења послодаваца Републике Српске уз напомену да је Штаб за ванредне ситуације уважио њихову иницијативу.

"Радно вријеме приређивача игара на срећу се такође организује у периоду који не нарушава почетак забране кретања до 22 часа", додају из Уније.

На захтјев чланица који послују у дјелатности угоститељства и припреме игара на срећу Унија удружења послодаваца Републике Српске је 7. маја упутила иницијативу Влади Републике Српске-Штабу за ванредне ситуације по питању доношења одлука о дужини радног времена и условима рада у периоду од 11. маја 2020. године.

У иницијативи су наглашени проблеми везани за радно вријеме угоститеља и приређивача игара, као и други проблеми везани за пословање ових субјеката у периоду након 11. маја 2020 године.

"С обзиром да су послодавци из сектора угоститељства претрпјели значајне штете у периоду важења забране рада и посљедично угрожености великог броја радних мјеста, као и чињенице да значајнији дио прихода ова дјелатност остварује у другом дјелу дана (након 15 часова), предлажемо да радно вријеме угоститељских објеката у периоду након 11. маја 2020. године траје до почетка забране кретања односно до 22 часа уз поштовање свих препоручених мјера заштите здравља корисника услуга", наводи се у иницијативи Уније.

Њихов приједлог је био и да се послодавцима којима је основна дјелатности припрема, послуживање и достава хране (ресторани, кетеринг) омогући послуживање хране и пића унутар објеката уз поштовање свих препоручених мјера заштите здравља корисника услуга.

У понедјељак у Републици Срспкој почињу са радом угоститељски објекти, фризерски и салони за уљепшавање, приређивачи игара на срећу, фитнес центри, стоматолози, јавни превоз, сви трговачки објекти. Рад се одобрава уз поштовање мјера које остају на снази и препорука надлежних здравствених институција.