Oбиљежавање пробоја јасеновачких логораша у Доњој Градини и Сремској Mитровици :: Semberija INFO ::

 

Oбиљежавање пробоја јасеновачких логораша у Доњој Градини и Сремској Mитровици


БАЊАЛУКА - У Доњој Градини у Републици Српској и у Сремској Митровици у Србији данас ће бити обиљежено 75 година од пробоја логораша из усташког логора Јасеновац и Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у овом концентрационом логору и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Обиљежавању у Доњој Градини присуствоваће српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.


Присуство званичника Српске и њених представника у институцијама БиХ најављено је за 11.00 часова.

Према програму обиљежавања, предвиђено је обраћање српског члана Предсједништва БиХ и полагање вијенца жртвама усташког злочина.

Обиљежавање Дана сјећања у Доњој Градини биће одржано уз поштовање свих прописаних мјера заштите.

Предсједник Србије Александар Вучић ће у Сремској Митровици присуствовати обиљежавању Дана сјећања на жртве концентрационог логора Јасеновац и његовог највећег стратишта Доња Градина.

Вучић ће у 11.45 часова положити вијенац у Спомен-парку Сремска Митровица.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

У Меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.

Свјесни да губе рат, усташе су ликвидацију логора Јасеновац започеле 8. априла 1945. године.

Дан прије пробоја, 21. априла, усташе су затвориле женски логор у Кошутарици.

Јасеновац су пробојем запечатили изнемогли логораши који су у питомо мјесто на обали Саве доведени само са једним циљем да буду убијени на најзвјерскији начин.

Преживјели логораши сјећају се да је у колони, која је поред јасеновачких жица и зидина пролазила према Доњој Градини било око 900 жена, а међу њима 60 дјеце.

​Срна / Глас Српске