ШЕРАНИЋ: 19 НОВИХ СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ У РС :: Semberija INFO ::

 

ШЕРАНИЋ: 19 НОВИХ СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ У РС


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић  јутрос је на редовној конференцији обавијестио јавност да је у протекла 24 часа регистровано 19 нових случајева заразе у РС.
 
-У Институту за јавно здравство РС и у Универзитетском клиничком центру урађено је 209 узорака, а код 19 нових особа утврђен је вирус корона. Са данашњим даном констатујемо да је у Републици Српској имамо 564 особе код којих је потврђено присуство новог вируса корона, а до сада су у РС опорављене 262 особе. Што се тиче полне структуре, 10 новозаражених су жена, а девет мушкарци.  Особе су  из Бања Луке (9), Котор Вароши (3), Оштре Луке (2), Кнежева (1), Козарске Дубице (1), Челинца (1), Лакташа (1) и Прњавора (1), наводи Шеранић.
 
Како наводи, од ових 19 особа пет је већ хоспитализовано у Универзитетском клинивичком центру РС, а остали ће, у складу са процедурм, бити смјештени или у изолацију карантинског типа или у болницу, а зависно од локације гдје се налазе.
 
Честа су питања грађана да ли је корона вирус ушао у домове за стара лица, а Шеранић каже да су они отишли у те домове да тамо траже вирус, не чекајући да им се вирус први јави, те да на тај начин превентивно дјелују на било какву ескалацију појаве вируса у установама које су ризичне.      
 
Министар  Шеранић је нагласио да су у склопу надзора осјетљивих категорија, који раде на подручју цијеле Републике Српске у протеклих 15 дана, а то је узимање узорака у домовима за стара лица, у стараћком дому у Кнежеву присуство корона вируса утврђено је код једне раднице  и код двоје корисника. Вирусом корона заражена је и једна старија корисница у дому у Бања Луци, те један његоватељ.
 
-Већ су предузете мјере када је у питању узимање узорака лицима која су високо ризична и њиховим контактима, као што су предузете мјере и у смислу дезинфекције самог простора и давање препорука како и на који начин да се збрињавају лица у овим установама, нагласио је Шеранић.
 
 Семберија инфо (М.Р.)