Влада Србије одлучила: Ублажене мјере за пензионере, отварају се пијаце и радње :: Semberija INFO ::

 

Влада Србије одлучила: Ублажене мјере за пензионере, отварају се пијаце и радње


БЕОГРАД - Влада Србије је на данашњој сједници, у складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем струке, донијела одлуке у вези са ублажавање одређених мјера у вези са спречавањем ширења вируса корона.

Према овим одлукама, грађани старији од 65 година моћи ће од сутра да излазе у шетњу уторком, петком и недјељом у трајању од пола сата.

Пензионери ће пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18.00 до 1.00 час, највише шест стотина метара од мјеста становања.

Зелене пијаце од сутра су поново отворене, уз обавезну примјену свих мјера заштите против ширења вируса, саопштено је из Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Од сутра је такође дозвољен рад послодавцима из области пружања услуга, попут ауто-механичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача као и послодавцима из области трговине на мало - књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, грађевинским материјалом...

Влада је позвала послодавце у области грађевинарства /високоградња и нискоградња/ да од сутра наставе рад у пуном капацитету.

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбиједе заштитна средства /маске, рукавице и дезинфекциона средства/, а рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце.

Послодавци су дужни да израде посебан план мјера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Они који и даље нису у могућности да наставе са радом су објекти чији рад подразумијева окупљање великог броја људи, попут радњи различитих дјелатности које се налазе у тржним центрима.

Такође, рад и даље није дозвољен у дјелатностима које подразумијевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за његу, теретане и фитнес центри и даље остају затворени.

Влада је одобрила и донацију од пет хиљада тестова Републици Српској с циљем спречавања ширења коронавируса.

Влада Србије наставиће да прати ситуацију у вези са вирусом корона и да прилагођава своје мјере у складу са актуелном епидемиолошком сликом, те апелује на све грађане да се придржавају свих мјера без изузетка.

Срна / Независне новине