НАТО КАНДИДАТ ЗА НОБЕЛОВУ НАГРАДУ ЗА МИР :: Semberija INFO ::

 

НАТО КАНДИДАТ ЗА НОБЕЛОВУ НАГРАДУ ЗА МИР


НАТО је међу 317 кандидата за овогодишњу Нобелову награду за мир, пише данас београдска Политика.

Нобелов институт у Ослу саопштио је, након што је 31. јануара истекао рок за подношење кандидатура, да је ове године за Нобелову награву за мир номиновано 317 кандидата, међу којима је 210 угледних појединаца и 107 међународних организација.

Иза кандидатуре НАТО стоје неки посланици владајуће конзервативне партије Деснице који сматрају да тај војни савез својим вишедеценијским постојањем превентивно дјелује против избијања сукоба у свијету, поготово у вријеме хладног рата и постојања некадашњег Совјетског Савеза.

Према предлагачима, захваљујући НАТО у Европи дуже од 70 година влада мир, мада је, како наводи један од њих, за његово постизање и одржавање, неопходно и неминовно да се повремено примијени војна моћ и отпочне рат.

Политика наводи да петочлани норвешки Нобелов комитет деценијама држи у строгој тајности имена кандидата, као и оних који подносе номинације, а ти подаци се, према статуту комитета, чувају 50 година.

Подаци о кандидатима и њиховим предлагачима сваке године, ипак, процуре у јавност, па се тако зна да су међу њима, већ другу годину, активисткиња за борбу против климатских промјена Грета Тунберг, али и НАТО, што је, пише “Политика”, изазвало извјестан шок у дијелу норвешке политичке јавности и опозиционих медија.

Фаворит за добијање Нобела за мир ипак је Грета Тунберг, а то потврђују и квоте на кладионицама, док се НАТО још није обрео на листићима букмејкера, пише лист.