ВЛАДА АЉБИНА КУРТИЈА ЈЕ ФОРМИРАНА, А ОВО СУ МИНИСТРИ :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА АЉБИНА КУРТИЈА ЈЕ ФОРМИРАНА, А ОВО СУ МИНИСТРИ


Foto: Tanjug/AP, Youtube/RAS Srbija
Један осуђени убица, неколико хапшених али и оних који су склони физичким нападима, један број професора, експерата, једна бивша супруга популарног албанског пјевача и неколицина потпуно јавности непознатих особа – тако изгледа новоименована влада Косова на чијем челу је лидер “Самоопредјељења” Аљбин Курти.
 
Већина оних који ће у њој сједити у наредном периоду јесу се бавили политиком, али се највећи број њих, за разлику од претходне приштинске владе, не може довести у тијесну везу са такозваном Ослободилачком војском Косова (ОВК), због које су је у јавности својевремено звали и “ратном коалицијом”.
 
То овога пута неће бити случај, али то не значи да у њему нема “занимљивих” ликова.
 
Први од њих је сасвим сигурно нови премијер Аљбин Курти, који домаћој јавности није непознаница, напротив. О његовом лику и дјелу се мање-више све зна, од тога да је хапшен, да је три године провео у затвору, да је организовао демонстрације против Слободана Милошевића, али и косовских власти са којима се мније слагао око бројних одлука. Сви се сјећају сузавца у косовској скупштини и то у неколико наврата, што се може приписати управо Куртију.

Осуђени убица

Он је јуче и званично изабрао свој кабинет, а прве реакције су одмах стигле, и то прије свега када је ријеч о министру одбране Антону Ћунију, који је пред Вишим судом у Нишу осуђен на 15 година затвора због убиства петорице српских војника 1998. године.
 
У пресуди се, између осталог, наводи да су тог Ћуни и још шесторица Албанаца упали на територије Албаније и скривени у засједи чекали на војну патролу. Након што су пуцали на њихово возило и убили их, узели су им оружје, накит и друге личне ствари. Потом су пуцали и на хеликоптер Војске Југославије, који је након овог догађаја долетио да одвезе погинуле, те опет побјегли у Албанију.
 
Тужилаштво за ратне злочине је 2009. дошло до снимка напада на ове војнике, који су снимили припадници ОВК, а снимак се касније нашао и на Јутјубу.
 
Иначе, Чуни је посланик Демократског савеза Косова (ДСК) Исе Мустафе.

Замјеници премијера

Кутријеви замјеници такође су прекјуче именовани – један из редова ДСК, а један из “Самоопредјељења”.
 
Према договору, први потпредсједник владе биће Авдулах Хоти (ДСК), који није непознаница у приштинској јавности. Иначе је дугогодишњи члан Мустафине странке, а 2017. године био је и кандидат за косовског премијера, као и министар финансија у влади у којој су ДСК и ДПК били у коалицији.
 
Други замјеник биће Куртијев партијски колега Хаки Абази, који има диплому америчког и приштинског Универзитета за пословни менаџмент и инжењерство, и који је више од 15 година је радио у разним међународним организацијама широм свијета, а члан је и Олбрајт института и Рокфелер фондације.
 
Међутим, друга ствар по којој је Абази познат јесте да чврсто брани своје политичке ставове, па се тако у капмањи за порошлогодишње ванредне изборе у студију ТВ7 физички обрачунао са чланом ДСК Дарданом Моликајем.

Нереди, сузавац и хапшење

За косовског министра спољних послова именован је Глаук Коњуфца из “Самоопредјељења”, који је претходно морао да буде смијењен са функције предсједника Скупштине Косова, како би она припала коалиционом партнеру ДСК.
 
Он је и политичар, новинар и активиста, који се још као студент био политички ангажован. У једном периоду био је и један од потпредсједника Скупштине Косова.
 
Ипак, оно што се такође везује за њега су хапшења, и то у неколико наврата. То је био случај 2012. године када је дошло до сукоба полиције и активиста “Самоопредјељења” на путу ка граничним прелазима Мердаре и Бела земља, када је повријеђено 80 људи и ухапшено готово 140 особа.
 
Хапшен је и током претходних година, оба пута због бацања сузавца у косовској скуштини, због чега је био и у кућном притвору.

Загребачки студент министар финансија

“Самоопредјељење” је добило и ресор финансија и трансфера, а на њговом челу ће се налазити Бесник Бисљими, потпредсједник ове странке. Он је загребачки студент, с обзиром да је економију студирао у хрватској престоници, а докторирао је на Универзитету у Фрајбургу у Њемачкој из области макроекономије са специјализацијом у фискалној политици. Од 2004. године ради на Америчком универзитету на Косову, али и као професор на другим свјетским Универзитетима.
 
Српска јавност га је упамтила по изјави да ће Српска листа морати да документује да признаје Косово и ради у његовом интересу.
 
Куртијева странка је добила и ресор правде, који ће водити Аљбуљена Хаџиу, посланица ове странке у три мандата у косовској скупштини.
 
Важи за једног од најгласнијих посланика у тамошњем парламенту, а била је и велики противник Закона о демаркацији са Црном Гором и формирања Заједнице српских општина (ЗСО).
 
Арбен Витиа ће водити Министарство здравља, који је иначе љекар по струци. Студирао је у Тирани, а као љекар је радио у Косовској Митровици. Био је ангажовани и као професионални консултант за продају у неколико компанија.

Македонски амбасадор води евроинтеграције

Бљерим Река биће на челу Министарства за европске интеграције. Оно што је занимљиво јесте да на Косово долази из Скопља, и да је на македонским изборима прошле године био независни кандидат за предсједника Сјеверне Македоније.
 
Био је амбасадор Македоније у Бриселу, као и савјетник у Влади Македоније за националну стратегију и интеграцију у ЕУ.
 
Река је и професор међународног права, међународних односа и права ЕУ на Универзитету Југоисточне Европе од 2002. године.
 
Јавности је нешто мање позната нова министарка економије, рада и стратешких инвестиција Розета Хајдари, која је такође приједлог “Самоопредјељења”.
 
О њој су медији писали да се бави бизнисом и да је раније била запослена у појединим косовским косовским институцијама, као и да има приватну фирму “Р&В Цонсултинг” која се бави пословним савјетовањем.

Противник сарадње са Куртијем

Агим Велију, иначе гладоначелник Подујева, убудуће ће бити министар унутрашњих послова и јавне управе. Он је био један од гласнијих унутар ДСК који се противио коалицији са “Самоопредјељењем”.
 
Министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја је Бесиан Мустафа, такође из ДСК. Он је у исто вријеме и портпарол ове странке, а раније је био шеф Агенције за инвестиције и подршку КИЕСА, радио као лидер у управљању инвестицијама и ризицима у косовским комерцијалним банкама и, како се наводи у његовој биографији, “допринио оснивању Косовског фонда за гарантовање кредита”.
 
ДСК је добио ресор образовања, на чијем челу ће бити Хикмете Бајрами, која је и раније била дио кабинета Исе Мустафе, али као министарка трговине и индустрије. Она је професор тематике маркетинга на Универзитетима и Приштини, магистрирала је на Универзитету Стафордшир у Великој Британији, а докторирала на Универзитету у Приштини.
 
Она је била један од главних противника Хашима Тачија, као и један од главних противника коалиције са његовом странком ПДК.

Супруга албанског пјевача

Министарка културе, омладине и спорта биће Вљора Думоши, професорка на Филолошком факултету, која је пак јавности познатија као политичарка из редова ДСК, а можда још више као бивша супруга Шкумбина Криезиуа, једног од најпознатијих албанских пјевача и текстописаца.
 
У жижу јавности њихов брак је доспио када је он своју некадашњу супругу, оставио због пјевачице Мимозе Мустафе, са којом је касније добио двоје дјеце.
 
О њиховом пропалом браку Думоши је често говорила у јавности.
 
Странка Исе Мустафе, тачније Љумир Абдиџику, водиће ресор инфраструктуре и животне средине. Он је директор приштинског Института за развојна истраживања, а иначе је трећи посланик из редова ДСК по броју добијених гласова на посљедњим изборима на Косову.

Министри из мањинских заједница

По косовском уставу, мањинске заједнице имају право на министарска мјеста, тако да ће овог пута два припасти Србима Далибору Јевтићу (заједнице и повратак) и Ивану Милојевићу (регионални развој), а једно бошњачкој заједници које ће водити Емилија Реџепи (администрација локалне самоуправе).

(Блиц)