Смртоносни вирус хара, Трамп тиши него икад - зашто? :: Semberija INFO ::

 

Смртоносни вирус хара, Трамп тиши него икад - зашто?


Председник САД Доналд Трамп има много тога да каже на све теме, али евидентно је да се врло опрезно изјашњава о ширењу смртоносног типа коронавируса у свету.

АП пише да је Трамп опрезан у изјавама јер не жели да изазове потресе на берзи нити да наљути Кину.

Трамп, који је, како сам признаје, опседнут чистоћом и уништавањем бактерија, у јавности мало говори о новом вирусу од којег је умрло 170 људи, а заражено више од 7.700 особа.

До сада је рекао да је о вирусу разговарао са председником Кине Си Ђинпингом и да Пекинг и Вашингтон блиско сарађују по том питању.

"Блиско сарађујемо са Кином кад је реч о вирусу који се шири", рекао је јуче Трамп након церемоније потписивања новог трговачког споразума САД са Канадом и Мексиком у Белој кући.

Касније је на Твитеру објавио фотографије са састанка са званичницима администрације о коронавирусу, уз оцену да САД имају најбоље експерте који раде 24 сата.

Бела кућа је потом саопштила да је на састанку формиран 12-члани тим за брзо реаговање као одговор на нови вирус, којем председава секретар за здравство и људске услуге Алекс Азар.

Сарадници кажу да Трампов опрезан приступ теми коронавируса представља део његове политичке стратегије да би се избегло узнемирење на берзи или евентуално оптуживање Кине да не управља довољно добро ситуацијом.

Трампови коментари су у оштрој супротности са критикама које је жестоко износио на рачун свог претходника, Барака Обаме, током епидемије еболе 2014. и 2015. године, када је у западној Африци умрло више од 11.000 људи.

Тада је Трамп говорио да је Обама "глупан" и да је "неспособан" и тражио да се људима из земаља заражених еболом забрани долазак у САД.

Трамп се тада чак залагао и за то да се зараженим америчким здравственим радницима забрани да дођу у САД да се лече.

Танјуг / Б92