ВЕЛИЧАНСТВЕН ОМАЖ СРПСКИМ БОРЦИМА ПОВОДОМ 28. РОЂЕНДАНА СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛИЧАНСТВЕН ОМАЖ СРПСКИМ БОРЦИМА ПОВОДОМ 28. РОЂЕНДАНА СРПСКЕ


Foto: Srna
Пуштањем у небо 646 свијетлећих балона у знак сјећања на исто толико погинулих српских бораца и цивила из Фоче, док су на видео- пројектору приказиване слике погинулих бораца, навијачка група “Делије Фоча” честитала је Републици Српској 28. рођендан.
Прослави Стефандана на Тргу 9. јануар, испред највеће зграде у Фочи на којој су навијачи “Црвене звезде” и ове године поставили огромну икону Светог Стефана, присуствовао је велики број Фочака.
 
Окупљени су могли на видео-пројектору да се присјете ликова суграђана који су животе дали за Републику Српску, док су се у небо дизали лампиони, симболизујући њихову жртву.
 
Прослави је присуствовао и Василије Вишњић који већ пола вијека живи у Њемачкој, а коме је у никољданском погрому 1992. године страдао велики број рођака.
 
– Овако нешто нисам никада доживио, свака част момцима који су ово организовали. Најбоље би било да није било погинулих бораца. Волио бих када би вечерашња слика могла да се пошаље у Њемачку – рекао је Вишњић.
 
Прославу је емотивно доживио и борац Војске Републике Српске Миленко Кулић.
 
– Хвала омладини што је ово приредила. Нама који смо учествовали у рату ово много значи – рекао је Кулић.
 
Након одавања поште погинулим борцима и цивилима, навијачи су подигли транспаренте освијетљене бакљама на којима је писало “Њихове бомбе памтимо и као буктиња пламтимо и зато – никад у НАТО!”.
 
Када су звона са Светосавског храма најавила вечерњу службу уочи Стефандана, небо изнад Фоче освијетлио је ватромет, а околне улице и небодер на који је постављена икона обасјале су бакље.

(Срна)