ЛЕТЈЕЛИЦА ПРИЈЕ ДВА ДАНА ПРОШЛА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

ЛЕТЈЕЛИЦА ПРИЈЕ ДВА ДАНА ПРОШЛА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД (ФОТО)


Foto: Tanjug/AP
Украјински авион “боинг 737” са 176 људи срушио се убрзо по полијетању са аеродрома у Техерану, прликом којег су сви путници и чланови посаде погинули. Украјинска авио-компанија “Интернешнл ерлајнс”, у чијем је власништву летјелица, објавила је на неодређено вријеме суспендовала све летове ка Техерану, као и летове изнад иранског ваздушног простора.

Из авио-компаније су потврдили да је лет ПС752, чија је дестинација требало да буде Кијев, нестала са радара неколико минута након полијетања из иранске престонице. Авион је полетио у 6.10 часова, објављено је у саопштењу.

Авион који се срушио, марке “боинг 737-НГ”, направљен је 2016. године, а украјинска авио-компанија навела да је посљедња техничка провјера летјелице обављена у понедјељак, додајући да раде све да би се утврдио узрок несреће.

У међувремену, Амбасада Украјине у Ирану замијенила је првобитно саопштење о узроцима пада авиона у Техерану у којем се терористички или ракетни напад искључује као узрок несреће, јавио је ЦНН. Амбасада је у новом саопштењу навела да се узроци инцидента “разјашњавају”, као и да претходна саопштења о узроцима несреће “нису званична”.

– Информације о узроцима авионске несреће разјашњава комисија. Свако саопштење које се односи на узроке несреће прије одлуке наведене комисије није званично – каже се у саопштењу.

У првобитном саопштењу на сајту амбасаде, које је уклоњено, искључен је терористички напад као могући узрок пада, уз навођење да прелиминарне информације сугеришу на неисправност мотора.
 

Прве информације након пада

Хасан Резеифар, генерални директор комисије иранске организације за цивилну авијацију која истражује авионске несреће, рекао је да авион није прогласио узбуну прије пада.

Према наводима портпарола иранске службе за саобраћај, Касема Биниаза, авион је полетио са међународног аеродрома “Имам Хомеини” у иранској престоници када се запалио један од мотора. Пилот је изгубио контролу над летјелицом која се срушила, навео је Биниаз.

Авион се по рушењу у близини аеродрома запалио.

– Пожар је великих размјера, имамо 22 возила хитне помоћи, четири амбулантна аутобуса и хеликоптер – изјавио је за иранску државну телевизију шеф иранске службе за ванредне ситуације Пирхосеин Куливанд.

Тас с наводи да су припадници иранске спасилачке службе пронашли “црну кутију”. Она је пронађена у близини иранске престонице и предата полицијским службама. На мјесту несреће виде се разбацани дијелови олупине авиона и тијела жртава, као и спасиоци који са маскама претражују терен док ту област надлећу хеликоптери.
Према сајту ФлајтРадар24, контакт са авионом је прекинут практично одмах по полијетању.


Портпарол “боинга” је рекао да је компанија обавијештена о несрећи у Ирану и да прикупља додатне информације.

Међу путницима погинулим у авионској несрећи у Ирану била су 82 држављана Ирана и 63 Канађана, као и држављани Украјине, Шведске, Авганистана, Њемачке и Британије. То је на Твитеру објавио украјински министар Вадим Пристајко.

Он је навео да је погинуло 11 Украјинаца, међу којима девет чланова посаде, 10 држављана Шведске, четворо путника из Авганистана, троје из Њемачке и троје из Британије, преноси Ројтерс.

Авион се срушио само неколико сати након што је Иран извео ракетни напад на двије базе у Ираку у којој су смјештене америчке снаге, у знак одмазде због убиства иранског генерала Касема Сулајманија.
 
(БЛИЦ)