Миломир Савчић у разговору за Независне новине: Тужилаштво БиХ диже оптужнице због норме као да цијепа дрва :: Semberija INFO ::

 

Миломир Савчић у разговору за Независне новине: Тужилаштво БиХ диже оптужнице због норме као да цијепа дрва


Оптужница коју је против мене подигло Тужилаштво БиХ је лажна и измишљена, и то ћемо доказати на суду, рекао је у интервјуу за "Независне" Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС.

"Добио сам поруку и мог пријатеља, америчког адвоката Питера Робинсона, који је експерт за догађаје око Сребренице. Он ми је дословно рекао да је био шокиран кад је чуо за оптужницу и чињеницу да ме неко уопште доводи у ситуацију када се ништа није десило са мном у вези што би могло бити предмет истраге", рекао је Савчић.

НН: Како коментаришете оптужницу која је подигнута против Вас?

САВЧИЋ: Оптужница представља груби фалсификат догађаја окренутог за 180 степени у односу на оно што се конкретно дешавало у рејону Нове Касабе 13. јула, не од 11. до 15. јула како се тврди у оптужници.

НН: Шта се, по Вашем виђењу, десило у односу на те догађаје наведене у оптужници?

САВЧИЋ: О свему томе сазнања ћу са својим тимом одбране изнијети када за то дође вријеме. Могу рећи да сам ових дана добио много порука подршке. Добио сам поруку и мог пријатеља, америчког адвоката Питера Робинсона, који је експерт за догађаје око Сребренице. Он ми је дословно рекао да је био шокиран кад је чуо за оптужницу и чињеницу да ме неко уопште доводи у ситуацију када се ништа није десило са мном у вези што би могло бити предмет истраге, а камоли нечег другог.

НН: Разумијем да због планирања одбране не можете износити много детаља, али можете ли нам барем у основним цртама изнијети да ли се било шта у оптужници поклапа са догађајима?

САВЧИЋ: Пуно је тамо наведено лаичких ствари, пуно је непрофесионализма. Не мора неко бити професионални војник да разумије бар појмове и правилно тумачи. Дакле, шта се десило: У рејону Нове Касабе био је смјештен дио Заштитног пука Батаљона Војне полиције од краја 1993. због бољих услова смјештаја људства. Команда пука и остале јединице били су размјештени у Црној Ријеци у врло незадовољавајућим условима, у крајње лошим условима, под земљом у земуницама. Али тог критичног времена тамо се налази само десетак људи. Остали су на задацима на разним ратиштима РС, тежишно Трескавица и друго тежиште је било појачано обезбјеђење командног мјеста Главног штаба у Црној Ријеци и санирање посљедица напада муслимана код Сребренице и Жепе 26. јуна 1995. године. Запамтите овај датум. Тог 26. командно мјесто Главног штаба и више локација у оперативној дубини РС напале су снаге 28. дивизије према њиховим подацима са 1.200 војника. А мене тужилац ставља у улогу да ја нападам њих, а они нападају мене.

НН: Како тумачите тајминг када је Тужилаштво објавило оптужницу? Претходних мјесец дана било је много критика на рачун рада Одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ. Мислите ли да то има везе с тим, да "поправе" статистику?

САВЧИЋ: Ја то не зовем статистиком, ја то зовем нормом. Али право не може имати норму. Право мора бити право, а не можете ви да прогласите одређен број људи кривима за нешто. То је потпуно наопако. Не ради се ту о цијепању дрва, па да имате норму коју морате исцијепати јер вам иначе послодавац неће дати плату. А ови се понашају као да цијепају дрва. Овдје је све наопако постављено. Једини начин да се натјерају и људи у Тужилаштву да се понашају професионално је да и они сносе санкције за све што се докаже да је потпуно измишљено. Зато постоје истраге. А овдје ни за четири године не може да се утврди шта се дешавало у том рејону, поред толико свједочења, пресуда и документације у Хашком трибуналу, поред експертизе експерта тужиоца Ричарда Батлера, која је допуњавана из предмета у предмет.

И нигдје се не спомиње то, осим што се спомиње да смо се ту налазили као мирнодопска формација. То је била наша касарна, а не као почетни напад на Сребреницу или било шта друго.

НН: Ако сам Вас добро разумио, Ви тврдите да ни у једном предмету до сада нисте довођени у везу с тим догађајима, осим што сте ту били стационирани као јединица?

САВЧИЋ: Тако је, база, касарна. Кажем вам, ми се бранимо, добили смо и похвале. 16. јуни се обиљежава у календару значајних датума РС као побједа Заштитног пука на Трескавици, гдје смо десетковали Седму муслиманску бригаду. Ми се тучемо ту горе.

НН: Ви, значи, нисте уопште били на том мјесту које се спомиње у оптужници?

САВЧИЋ: Ја ту нисам ни ногом крочио. У Касабу сам својом ногом крочио, гдје се наводно нешто десило 27. јула, негдје око поднева, када сам кренуо пут Дрвара пошто су пали Грахово и Гламоч. А прије тога сам провео осам-девет мјесеци у болници послије тешког рањавања.

НН: Имате ли неку врсту бриге, тјескобе, страха или нелагоде због процеса који ће сад услиједити?

САВЧИЋ: Не, моја снага је у истини, у подршци и љубави моје породице, мојих сабораца, сарадника, а и на крају крајева моја судбина је борба и спреман сам да је наставим да сперем љагу са свог имена и с имена своје елитне јединце и Војске РС и српског народа у цјелини.

Независне новине