ММФ: Јавна предузећа у Српској претворена у полигон за пљачку :: Semberija INFO ::

 

ММФ: Јавна предузећа у Српској претворена у полигон за пљачку


Јавна предузећа претворена у полигон за пљачку путем намештених тендера попут последњег у државној Лутрији Републике Српске. Главни покровитељ намештања тендера у Јавним предузећима је министарка финансија Зора Видовић, која је доведена само са циљем да се уништавање Јавних предузећа уради темељно и да се од јавности сакрију сви докази, преноси београдски лист Ало.

ММФ је у октобру 2019, због скандала са намештеним тендером државне Лутрије Републике Српске урадио свеобухватну анализу рада јавних предузећа у Републици Српској и дошао до запрепашћујућих сазнања.
Криминални скандал који се десио са незабележеним намештањем тендера за стратешког партнера државне Лутрије уствари није усамљени случај, већ се ради о добро организованој матрици која се спроводи по готово свим јавним предузећима у Републици Српској.

Главни покровитељ намештања тендера у Јавним предузећима министарка финансија Зора Видовић, која је доведена само са циљем да се уништавање Јавних предузећа уради темељно и да се од јавности сакрију сви докази.
Чињенице из студије ММФ коју званичници Министарства финансија Републике Српске желе да сакрију од јавности:

-ЈП представљају, само 10% додате вредности економији и доводе до дисторзије тржишта рада због тога што су просечне плате у њима 40% више него у приватним фирмама, без обзира на 8% нижу продуктивност. Збирни дугови ЈП износе око 26% БДП-а или укупно чак 4 милијарде ЕУР.
-ЈП не доприноси довољно привреди. Од 2015. до 2017. године, ЈП су у просеку имали поврат на капитал (РОЕ) од - 0,3%, што указује на то да су владине инвестиције у сектор доносиле негативне поврате.

-У области власничке политике, ФБиХ је тек недавно успоставила централизовану листу ЈП, а РС није ажурирала свој регистар ЈП од 2014. године.
-Иако мање профитабилна од фирми из приватног сектора, плате у ЈП представљају 30,5% укупних оперативних трошкова истих, у поређењу са 12% у приватном сектору.
-Скоро 50% ЈП није ликвидно и захтева и експлицитну и имплицитну буџетску подршку, закаснеле неизмирене обавезе за порезе и доприносе за социјално осигурање, што додатно отежава финансијску ситуацију ентитетских фондова за пензијско и здравствено осигурање и влада. Делом као одговор на недостатке ликвидности, владе оба ентитета су у 2017. години обезбиједиле 0,9% БДП-а или 2,2% расхода, кроз буџетске трансфере, грантове и субвенције.

Министарство финансија Републике Српске крије од јавности да ускоро креће нова рунда разговора са ММФ, где ће пљачка у јавним предузећима бити основна тема. 

На недавно намештеном тендеру за стратешког партнера државне Лутрије Републике Српске, за победника је изабрана фирма која је регистрована 40 дана пре расписивања тендера, без прихода, са два запослена, и не задовољава ни један услов из тендера.

Одбачене су пријаве двије највеће регионалне фирме и највеће америчке фирме, које су понудиле равно 25x јефтнијиу услугу од поменуте фантомске фирме.

Министарство финансија Републике Српске је само на овом тендеру добило преко 10 тужби са одштетним захтевом од неколико десетина милиона евра, који ће доћи на наплату. Судјење против БиХ почиње средином фебруара у Вашингтону и преко 60 најеминентнијих адвоката из земље, региона и света је ангажовано да брани брутално оштећена предузећа.

Министарка Зора Видовић која се годинама уназад бави искључиво заташкивањима пореских утаја, сада се само бави осветама против фирми које указују на незакоње и брутално гажење устава и закона.
Шаљу се инспекције које пишу измишљене казне, врше се притисци на судове да доносе незаконите пресуде, преко судије основног суда Зорана Л. из Добоја. Ангажују се локални криминалци да прете менаџменту из Србије, пале се кладионице фирми из Србије и полиција под притиском не сме ни да пронадје починиоце.

Протерују се страни инвеститори пре свега из Србије док се у исто време глуми братска љубав, тражећи од помоћ из Србије за "угрожену браћу и сестре" који не раде ништа сем што протерују стране инвеститоре и намештају тендере за чланове уже фамилије остављајући за собом економску пустош у Републици Српској.

По нивоу инвестиција Република Српска је раме уз раме са Вануатуом, док у исто време Министарство финансија Републике Српске фалсификује буџет за 2020. лажно приказујући ставке, како би измислиле суфиците који не постоје, у исто време задужујући се 6x више него што је измишљени суфицит.

Према закључку ММФ ни један завршни рачун ни једној јавног предузећа у Републици Српској није урађен ни по једном рачуноводственом стандарду, који би могао да прође било коју екстерну ревизију. Сви завршни рачуни су рађени на нивоу алхемије, пре него било какве рачуноводствене процедуре, пренио је београдски лист.

Ало/РТВ БН