БОИНГ ПРИВРЕМЕНО ОБУСТАВЉА ПРОИЗВОДЊУ КОБНОГ МОДЕЛА :: Semberija INFO ::

 

БОИНГ ПРИВРЕМЕНО ОБУСТАВЉА ПРОИЗВОДЊУ КОБНОГ МОДЕЛА


Боингће привремено обуставити производњу свог проблематичног авиона 737 Маx у јануару, преноси ББЦ.

Ријеч је о моделу код којег је установљена грешка у систему контроле лету и који је изазвао двије несреће с укупно 346 погинулих.

У Чикагу је одржан састанак Управног одбора Боинга, а једна од главних тема овог састанка био је модел 737 Маx којем су бројне земље затвориле своје ваздушне просторе.

Ова компанија је у јуну ове године одлучила смањити производњу модела 737 Маx.

Боеинг 737 Маx 8 компаније “Етхиопиан Аирлинеса” срушио се 10. марта у Адс Абаби и то свега шест минута након полијетања, а погинуло је свих 157 путника и чланова посаде.
Исти тип авиона се, такође недуго након полијетања, срушио и у Индонезији 29. октобра прошле године. У авиону компаније Лион Аир погинуло је свих 189 путника и чланова посаде.

Након двије кобне несреће у свега пет мјесеци, власти Турске, Кине, Етиопије, Велике Британије, Њемачке, Француске, Холандије, Аустралије и других земаља забраниле су кориштење авиона Боеинг 737 Маx осам и затвориле националне ваздушне просторе за прелете тих авиона.

Боинг је почетком априла саопћио да је грешка у систему МЦАС узроковала пад авиона 737 Маx и извинио се због људских жртава.