Младима станови и порука да остану у РС :: Semberija INFO ::

 

Младима станови и порука да остану у РС


ДОБОЈ - Са жељом да крштење дјеце буде повод да их ускоро опет посјете и уз шалу да издрже наредних 20 година у браку, Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ из реда српског народа, Обрен Петровић, посланик у Представничком дому парламента БиХ, и Борис Јеринић, градоначелник Добоја, уручили су јуче у Добоју кључеве станова за девет младих брачних парова који су се пријавили на први јавни позив за суфинансирање куповине стотину некретнина.

Већина парова се одлучила за други модел финансирања, односно да град Добој учествује са 70, а супружници са 30 процената новца, али у том случају немају могућност да бирају мјесто становања.

То неће представљати проблем Јелени и Драгану Марјановићу, којима ускоро стиже и принова.

"Желим да захвалим свима који су учествовали у овом пројекту. Мислимо да је ово једна од најљепших ствари које су се десиле у РС", поручила је Јелена Марјановић, а њено мишљење дијеле и супружници Блесић, Бојана и Давор.

"Град Добој јасно је послао поруку свим младим људима да не треба да напуштају свој град и своју државу", навео је Давор Блесић.



Скупштина града је 3. септембра усвојила одлуку да младим брачним паровима помогне при куповини стотину станова, а неки од услова које морају испунити су да су млађи од 30 година, да најмање три године имају мјесто пребивалишта у Добоју, да им је то први брак и да на територији БиХ не посједују некретнине.

На први јавни позив се пријавило 12 младих брачних парова, девет је испунило услове, а свима њима је заједничко да су се вјенчали након 11. септембра, када је скупштинска одлука ступила на снагу.

"Ових дана је код нас Срба вријеме поста, тако да нема ни вјенчања, а већ има захтјева да се одобри вјенчање да би могли да конкуришу, што говори о томе да је то добра прича. Вјерујем да ћемо брзо бити у прилици да се поново видимо са другом генерацијом младих брачних парова у Добоју", поручио је Додик те навео да је Добој лидер у погледу подршке младим брачним паровима, додајући да и друге локалне заједнице имају неке облике подршке, али не овако организоване.

Млади који су у међувремену стали на луди камен или то планирају имају прилику да се пријаве на други јавни позив за суфинансирање куповине станова, а кључеви још 91 некретнине чекају своје власнике.

"Ја сам сигуран да ћемо и поред тих стотину станова изнаћи могућност у наредном периоду да тај пројекат буде трајан, а порука је да млади људи остају у Добоју и долазе у њега", казао је Борис Јеринић.

Прије него што су паровима подијелили кључеве, Додик, Јеринић и Петровић посјетили су објекат Меџлиса Исламске заједнице Добој, који је у изградњи, гдје их је дочекао главни имам Бајро ефендија Џафић, а српски члан Предсједништва БиХ ће за наставак изградње издвојити 100.000 КМ.

"Неизмјерно захваљујемо српском члану Предсједништва. Ево, већ данас је уплатио 100.000 КМ и надам се, ако бог да, да би ми можда у идућој години у овом периоду могли доћи у опремљену и функционалну зграду која би била на општу корист свих грађана", каже ефендија Џафић.

"У РС наша политика јесте да се вјерским заједницама омогући потпуна слобода њиховог рада и дјеловања... У сваком случају имамо обавезу да помогнемо. Ја сам чуо да овај објекат треба да се заврши и то је нешто што смо раније договарали и, ево, вјерујем да ће то сада помоћи", рекао је Милорад Додик.

​Независне новине