Си Ђинпинг свечано дочекан испред Палате "Србија" :: Semberija INFO ::

 

Си Ђинпинг свечано дочекан испред Палате "Србија"


FOTO: Tanjug
- Александар Вучић, предсједник Србије, приредио је данас за Сија Ђинпинга, предсједника Кине, свечани дочек испред Палате "Србија", уз 10 почасних плотуна из 10 артиљеријских оруђа, интонирање химне и смотру почасне гарде.

Предсједника НР Кине на црвеном тепиху дочекали су Вучић са супругом Тамаром Вучић, као и премијер Милош Вучевић са члановима и потпредсједницима владе и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Кинеског државника током посјете Београду, након осам година, прати и супруга предсједника Пенг Лијуен и делегација која броји око 400 чланова.

Ускоро ће услиједити "тет-а-тет" састанак између двојице предсједника, а онда и пленарни сусрет комплетних делегација када би требало да се организује потписивање Заједничке изјаве и размена потписаних билатералних докумената.

Високе мјере безбједности примјећују се на улицама Београда, а чак 6.694 припадника органа реда задужено је за праћење посјете кинеског предсједника. Тако су јутро у Београду обиљежиле велике гужве у саобраћају и повремене блокаде на Новом Београду.

Подсјетимо, председник Кине стигао је синоћ у Београд из Париза. Београд је његова друга од укупно три станице на првој европској турнеји од почетка пандемије ковида 19. Након боравка у Београду предсједник Кине путује у Мађарску, а по ономе што се сада незванично зна, то би све требало да се реализује до поподневних сати када кинеска делегација путује из Београда за Мађарску.

Уз Вучића и прву даму, Ђинпинга на црвеном тепиху дочекала је синоћ делегација Србије у којој су били премијер Милош Вучевић, председница Скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, некадашњи предсједник Томислав Николић са супругим, амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић и кинески амбасадор у Београду Ли Минг са супругом.

"Поштовани председниче Си, уважени пријатељу, добро нам дошли у Србију! Овом посетом учинили сте огромну част нашој земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство Ваше велике земље. Визија света за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха", написао је Вучић на својој Инсатграм страници "будуцностсрбијеав".

Вучић је Сију поручио да Србија жели да искреним гостопримством узврати макар малим делом за сву подршку коју кинески предсједник несебично пружа Србији, преноси Еуронеwс.

"Живело челично пријатељство Србије и Кине, које се калило у тешким временима и које ћемо наставити да чувамо кроз узајамно поштовање, разумевање и чврсту подршку", закључуо је Вучић.

Сија су претходно дочекали српски ловци МиГ-29 који су пратили његов авион у нашем ваздушном простору, а на београдском аеродрому је у његову част била постројена гарда Војске Србије.

Си је посљедњи пут био у Србији 2016, што је била прва посјета предсједника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.


(Независне)