Савез инжењера, рудара и геолога РС: Округли сто о значају и перспективама угља у условима енергетске транзиције :: Semberija INFO ::

 

Савез инжењера, рудара и геолога РС: Округли сто о значају и перспективама угља у условима енергетске транзиције


Савез инжењера, рудара и геолога РС, у  сарадњи са ЗП РиТЕ „Угљевик“ и Министарством енергетике и рударства РС организовали су у Угљевику округли сто о значају и перспективама угља у условима енергетске транзиције.

Др Цвјетко Стојановић, предсједник Савеза инжењера, рудара и геолога РС каже да се овај округли сто организује у вријеме обиљежавања великог јубилеја – 120 година експлоатације угља у Угљевику.



„Мислим да је ово прави тренутак за организовање једног оваквог округлог стола, јер се на глобалном свјетском нивоу понекад неоправдано фаворизују обновљиви извори елекетричне енергије на штету угља. Угаљ је јединствен, јефтин и глобално доступан ресурс, који, уз одређена ограничења, може бити ослонац будућег  свјетског економског развоја“, истакао је Стојановић.

Професор доктор Карстен Дребенстедт, шеф Катедре за површинску екплоатацију Техничког факултета у Фрајбургу, у Њемачкој, истакао је да угаљ представља изузетно значај ресурс за производњу електичне и термалне енергије.

„Свијет се сваке године повећава за осамдесет милиона људи, а сваки човјек захтијева обезбјеђење одређене количине енергије. На енергетском тржишту сада се води расправа о томе како покрити све већу потражњу за електричном енергијом. У посљедње вријеме се барата новим рјешењима око ангажовања енергије из хидро–потенцијала, енергије из био–масе, термо–енергије, али ниједна посебно није у могућности да покрије комплетну енергетску потражњу. Свијет се окреће и ка новим изворима енергије, као што су вјетро–генератори и соларне енергане. И ови извори имају недостатке, као што је неконстантна расположивост енергије из таквих извора. Могућност складиштења такве енергије, такође, ствара одређене проблеме“, нагласио је професор Дребенстедт.

Професор др Владимир Павловић,  Рударско–геолошки факултет у Београду, каже да је угаљ тренутно у свијету најраспрострањенији ресурс на свим континентима, те да обновљиви извори, уз комплетно искориштење, не могу прећи више од десет одсто енергије која се може произвести експлоатацијом угља.

„Потражња за енергијом све више расте. Све указује на то да ће се угаљ врло брзо вратити на старе позиције, уз обавезу да се пуно више пажње обрати на енергетску ефикасност и на смањење емитовања штетних гасова у атмосферу. Данас се развијају нове технологије  које омогућавају веће искориштење угља. Производња електричне енергије из угља је пет пута јефтинија у односу на обновљиве изворе“, тврди професор др Владимир Павловић.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић