Раковић: Повећањем ПДВ-а власт хоће руком да граби, а да даје на сламчицу :: Semberija INFO ::

 

Раковић: Повећањем ПДВ-а власт хоће руком да граби, а да даје на сламчицу


СДС сматра да је намјера власти да кроз повећање ПДВ-а једном руком граби, а другом руком нешто на кашичицу да као лијек. То је суштина реформе повећања ПДВ-а – истакао је Славиша Раковић предсједник одбора за привреду и финансије СДС.
 
„Увођење стопе ПДВ-а од 19%, мада неки ових дана спомињу и 20-21%, значио би значајан ударац на џепове грађана и функционисање привреде. Дошло би до ланчаног повећања цијена и удара на џепове грађана без обзира на повећање висине плате у јавном сектору“ – казао је Раковић.
 
Раковић је нагласио да су најаве повећања ПДВ-а само знак да акцизна коалиција суверено влада.
 
„Протагоности акцизне коалиције су својевремено обећали намјенско трошење средстава и усмјеравање средстава за развој и пројекте да би данас видјели да нису оправдали ниједну марку повећаних прихода од акциза“ – казао је Раковић.
 
Предсједник одбора за привреду и финансије СДС рекао је да је сав тај новац троши ненамјенски у јавној потрошњи.
 
„Потребна је иницијатива којом би се предвидјеле двије стопе пореза на додатну вриједност, којим би се велики пакет роба и услуга који грађани користе за обезбјеђење нормалне егзистенције: прехрамбени производи, хигијенски производи, лијекови, школски уџбеници, о дјечијој обући и одјећи итд. Таквим моделом би унаприједали социјални положај грађана, а опорезовали друге видове потрошње који не спадају у сегмент нужне потрошње“ – казао је Раковић.
 
Он је још једном поновио да не стоји изјава да Управа за индиректно опорезивање не би могла да уради такав задатак јер то наводно отвара простор за превару и корупцију.
 
„Управа за индиректно опорезивање мора да буде беспрекорна, морамо да знамо како функциоинише, а не да одлуком о повећању ПДВ-а и прихода покривамо све њихове неуспјехе” – закључио је Раковић.
 
Сектор за политику и медије Српске демократске странке