ЗВАНИЧНА ИНИЦИЈАТИВА СИНДИКАТА ТРГОВИНЕ: ЗАБРАНИТИ ИЛИ ОГРАНИЧИТИ РАД НЕДЈЕЉОМ :: Semberija INFO ::

 

ЗВАНИЧНА ИНИЦИЈАТИВА СИНДИКАТА ТРГОВИНЕ: ЗАБРАНИТИ ИЛИ ОГРАНИЧИТИ РАД НЕДЈЕЉОМ


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Представници Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске и званично су упутили иницијативу Савезу општина и градова Републике Српске да се рад недјељом у трговинама забрани или ограничи.

Како кажу у Синдикату трговине РС, предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић обећао је да ће о овој иницијативи већ почетком наредног мјесеца бити разматрано на сједници Предсједништва Савеза општина и градова РС.

– У Републици Српској у области трговине запослено је 47.000 радника и у области услуга 13.000 радника, што укупно чини око 22 одсто од укупног броја запослених. По статистичким подацима, просјечна нето плата у трговини у септембру је износила 711 КМ, што је 37,5 одсто потрошачке корпе. Међутим, око 50 одсто радника у трговини прима плату 450 КМ на коју је додат минули рад и превоз, па се те плате крећу од 500 до 550 КМ – истичу у Синдикату.

Услови рада у трговини су, наводе они, тешки и физички и психички. Ради се доста прековремено без накнаде.

– Од радника се тражи много већи учинак од могућег и тако сваки дан. Рад у смјенама, ноћни рад, необезбијеђени објекти, без видео и физичког надзора. Укидање рада недјељом и нерад трговина у дане републичких и вјерских празника не може утицати на пад промета и укидање радних мјеста како то говоре послодавци. Све што нам треба, умјесто у 7, можемо купити у 6 радних дана. Статистика је показала да је највећи промет у продавницама петком, а да се недјељом остварује тек око 50 одсто просјечног дневног промета – аргументи су Синдиката.

Оваква  иницијатива проводи се и у земљама у окружењу, а посљедњи примјер је, како подсјећају, Црна Гора, која је забранила рад трговина недјељом. С обзиром да градоначелници и начелници градова и општина доносе одлуке о радном времену објеката у дане празника и недјељом, синдикат се обратио Савезу општина и градова РС са иницијативом:
  • да се рад недјељом у трговинама забрани или у првој фази ограничи;
  • да се рад у  дане републичких и других празника утврђених Законом о празницима строго забрани, испоштује закон и да се не издају дозволе за рад како ко пожели (уважавајући животно важне потребе грађана, то може бити један Дом здравља, једна апотека и сличне неопходне институције);
  • да се у свим јединицама локалне самоуправе контролише рад у наведене дане и да се сви непоштоваоци “жестоко” санкционишу.
Подсјећамо, Главни одбор СП одлучио је у суботу да покрене иницијативу да се рад недјељом у Републици Српској прогласио као нерадни дан.

– Желимо да на тај начин вратимо поштовање недјеље као нерадног дана, што је прије свега важно за наше породице – рекао је предсједник СП Петар Ђокић.