КАКО СЕ НЕКАД УЧИЛО? :: Semberija INFO ::

 

КАКО СЕ НЕКАД УЧИЛО?


У центру Београда, у Узун Мирковој улици број 14, налази се један од најстаријих и најнеистраженијих градских музеја, Педагошки музеј.

Основан  6.  новембра 1896.  године, односно 24. новембра по Јулијанском  календару, музеј, чији је први управник био Димитрије Ј. Путниковић,  више од  једног вијека чува на хиљаде уџбеника, наставних средстава, фотографија и докумената која прате развој школства, просвете и педагогије у Србији, с почетка 19. вијека,  па све до данас.



Током свог постојања Педагошки музеј се неколико пута селио, да би 1969. године био смјештен у зграду Београдске реалке, подигнуте средином деветнаестог вијека, односно у кући Цветка Рајовића, тадашњег управитеља вароши београдске, гдје се и данас налази.



Педагошки музеј има  више од 50.000 предмета. Експонати су сврстани у четри засебне збирке: Збирка уџбеника и педагошке литературе, Збирка школске опреме и наставних средстава, Збирка школске документације и медијатеке и Збирка архивске грађе и докумената.

Посјетиоци музеја, а посебно они најмлађи, имају прилику да се на забаван, визуелно атрактиван начин упознају са свим оним што чува Педагошки музеј.

Портал Семберија ИНФО (М. Решидовић)