Празником Масленице Руси испраћају зиму и дочекују прољеће :: Semberija INFO ::

 

Празником Масленице Руси испраћају зиму и дочекују прољеће


Извор: Анадолија (С. Т.) / БХРТ

У Русији је почела Масленица, народни фестивал којим се слави долазак прољећа и опрашта од зиме.

Фестивал, који се од 1985. године одржава сваке године у различитим провинцијама, ове године се обиљежава у главном граду Москви.

У оквиру фестивала заснованог на паганским вјеровањима, спаљена је фигура која представља зиму и изведене су разне игре и плесови.

Ријеч је о најмасовнијем празнику у Русији који траје седам дана, а током којег се спаљује огромно страшило од сламе и организују бројне забаве и карневали.

Масленица или седмица Јарилових палачинки је вишевјековна традиција Руса и представља омиљени и највеселији празник и у савременој Русији. Потиче из паганске културе, а црква је тај празник уврстила у свој календар као Сиропусну седмицу која претходи Великом посту.

По православном обичају, у току ове седмице се не једе месо, али се у исхрани користе млијечни производи. Традиција печења палачинки, ритуалног јела које симболизује сунце, постојала је још у паганско вријеме, када је бог сунца Јарило позиван да протјера зиму.

Масленица је весео, необуздан празник, пун игре, плеса, пјевања и слављења живота. Овај древни празник до данас је задржао архаичне карактеристике које имају магични смисао и враћају ка вјеровањима далеких предака.

Раширено је вјеровање у Русији да упражњавање обреда Масланице представља предуслов доласка прољећа и плодне и богате године.