Прве три стипендије ША Феста за академску 2023/2024. годину :: Semberija INFO ::

 

Прве три стипендије ША Феста за академску 2023/2024. годину


Добитници првог циклуса стипендија Фонда Далибор Поповић Микша за 2023/2024. годину који се односио на студенте академија и факултета ликовних умјетности су: Омер Караџић из Приједора, студент Академије умјетности Бањалука, Стефан Ковачевић из Угљевика, студент дизајна и графике Академије умјетности СПУ Бијељина и Павле Селаковић из Ужица, студент Ликовне академије Требиње

ША Фест је након успјешног прошлогодишњег фестивала одржаног крајем јула у Приједору, акумулирао значајна средства за дјеловање Фонда Далибор Поповић Микша чији је примарни циљ развој умјетности и креативне индустрије регије, кроз подршку талентованим музичарима и умјетницима путем стипендија и продукције њихових умјетничких и креативних радова, суфинансирање изложби, куповину инструмената, снимање музичких материјала, организовање концерата и сл.

Подсјетимо, почетком 2024. године Удружење грађана ША Фест објавило је конкурс за први циклус стипендија Фонда Далибор Поповић Микша у академској 2023/2024. години, а за студенте 2, 3. и 4. године академије и факултета ликовне умјетности, без обзира на студијски програм. ША Фест Фонд који носи име једног од најчувенијих умјетника младе сликарске и музичке сцене РС и БиХ, а који је својим радом, пјесмама и акварелима инспирисао многе послијератне генерације, овом приликом је обезбиједио финансијска средства за три стипендије студентима које је комисија рангирала у складу са објављеним Правилником.

Основни критеријуми на основу којих су студенти оцијењени, те на основну којих се збирно утврђивала ранг листа били су: просјек оцјена, оцјена портфолија радова, социјални статус, учешће у волонтерским и друштвено одговорним активностима, учешће на колонијама и такмичењима, те број освојених награда. Од свих пристиглих пријава кандидата који су испуњавали основне услове, у ужи избор ушло је седам студента од којих су Омер, Павле и Стефан бодовно били на врху табеле.

Стипендирање ће трајати 9 мјесеци, а мјесечна стипендија за сваког одабраног студента ће износити 200 КМ. Корисници стипендије Фонда Далибор Поповић Микша се обавезују да ће завршити студијску годину у року, те да ће у складу са могућностима и ако се за то укаже потреба, учествовати у припреми и реализацији фестивалских активности ША Феста.

Током године Удружење ША Фест планира да објави и други циклус стипендија Фонда и то за студенте музичких академија, те факултете драмских умјетности, као и конкурс за продукцијско-издавачку и промотивну подршку младим и перспективним демо бендовима.

Дјеловање Фонда ША Феста и реализацију његових циљева ове године умногоме су помогли Град Приједор, градоначелник Слободан Јавор и Драгослов Кабић, те Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика, који су препознали значај ША Феста и омогућили опстанак манифестације, али и реализацију атрактивног музичког и умјетничког програма. Ништа мањи значај имају и сви они волонтери и чланови ША тима који су се свих протеклих година, у потпуности или дијелом, одрицали својих вриједно заслужених дневница и хонорара како би град на Сани добио, развио и одржао једну он највећих и најквалитенијих градских манифестација у региону, те како би Фонд за креативце заживио и дјеловао у складу са постављеним циљевима. Ту су и сви грађани Приједора, знани и анонимни донатори, гости и посјетиоци, фанови и искрени љубитељи ША – вјерна публика која зна да ША Фест није само музички фестивал. ША је идеја и емоција, ША је обавеза, ША је наставак једног живота и умјетничког концепта који из године у годину све већем броју људи постаје културна потреба.