“Не исплати се умријети”: Погледајте колико кошта гробно мјесто у Дубровнику :: Semberija INFO ::

 

“Не исплати се умријети”: Погледајте колико кошта гробно мјесто у Дубровнику


Foto: Cropix

Извор: Глас Српске

Пројекат изградње гробља на Дупцу у Дубровнику успориле су непредвиђене околности, од ковида до нереда у грађевинском сектору и незгодног терена на којем се ради.

Међутим, ниједна околност пројект од виталне важности не смије продужити на 20 година, као што је случај с овим пројектом вриједним више од 28 милијуна евра, пише Индеx.хр.

Наводе да овај пројекат називају "пројект од виталне важности" зато што је питање сахрањивања покојника један од основних проблема у Дубровнику. На дубровачким гробљима Бониново, Свети Михајло и Данче све гробнице имају власника.

Кад се слободно гробно мјесто и појави, цијене су изузетно високе. Пронашли су оглас једне агенције за некретнине из 2019, који је сад неактиван, о продаји гробног мјеста на гробљу Бониново, чија је цијена била око 30.000 евра. Колико су цијене порасле показује оглас од ове године - гробно мјесто на Бонинову продаје се за чак 80.000 евра.

Стога не чуди што је већина гробних мјеста на Дупцу унапријед закупљена (биће их укупно око 1700, с могућношћу проширења на 3.500, а тренутна цијена најскупљег гробног мјеста је 10.424 евра без ПДВ-а), а тим се новцем и финансирао дио пројекта, наводи Индекс.хр.