Ријасет Исламске заједнице у БиХ издвојио додатних 787.000 КМ за помоћ Гази :: Semberija INFO ::

 

Ријасет Исламске заједнице у БиХ издвојио додатних 787.000 КМ за помоћ Гази


Извор: АА (Д.П.) / БХРТ

Ријасет Исламске заједнице у Босни и Херцеговини издвојио је додатних 787.000 КМ за помоћ народу Газе, па укупна помоћ Исламске заједнице овом подручју износи 3.556.000 КМ.

"С погоршањем хуманитарне ситуације у Гази посљедњих дана, а посебно пред долазак мјесеца рамазана, Исламска заједница у Босни и Херцеговини је интензивирала напоре на достављању помоћи народу Газе. Претходно смо осигурали више од 3,5 милиона КМ помоћи, од чега је дио достављен, а дио на путу да буде достављен“, изјавио је овим поводом директор Управе за вањске послове и дијаспору Ријасета Мухамед Јусић.

Ријасет Исламске заједнице је у првим данима из Фонда за хуманитарне кризе издвојио ургентну помоћ народу Газе, а након тога и организирао сергију којој су се одазвали чланови Исламске заједнице, али и неке општине и пословни субјекти.

"Исламска заједница је од почетка кризе у овом дијелу свијета заузела врло проактивну улогу. Од почетка смо инсистирали да проблем мора бити ријешен мирним путем, позивали смо на заустављање насиља и деескалацију, што су урадили Вијеће муфтија и Сабор Исламске заједнице својом декларацијом“, подсјетио је Јусић.

У сарадњи са више локалних и међународних организација угроженом становништву Газе достављени су пакети хране, лијекови, храна за новорођенчад, шатори, деке и друге потрепштине.

"С нашим џематлијама смо организовали сергију и прикупљали средства, те у сарадњи са већим бројем домаћих и међународних организација, од САД-а, преко Републике Турске, до нашег 'Мерхамета', константно достављали помоћ, онако како су то околности дозвољавале. У једном периоду ништа није могло ући у Газу, па смо тада осигуравали да роба буде на границама и чека улазак. Данас покушавамо доставити што више те помоћи, у нади да ће доћи на вријеме и барем мало ублажити сву патњу и оно кроз шта пролазе становници Газе“, рекао је Јусић.

Ове активности биће настављене и у наредном периоду, а интензивно се проводе и додатни разговори са међународним организацијама задуженим за дистрибуцију помоћи у појасу Газе, објавила је агенција МИНА.