Бијељинка која је освојила највиши врх Африке: Ништа теже у животу нисам урадила :: Semberija INFO ::

 

Бијељинка која је освојила највиши врх Африке: Ништа теже у животу нисам урадила


Владана Руњевац-Килиманџаро (Фото: ФБ/Владана Руњевац)
Извор: РТРС

​Освојити Килиманџаро, највиши врх Африке висине 5.895 метара, сан је сваког планинара и авантуристе. То је за руком пошло Владани Руњевац из Бијељине.

Експедиција од 15 чланова, коју је чинило шест жена и девет мушкараца, попела се на врх Ухуру, прошавши кроз четири различита климатска појаса.

Освојити Килиманџаро била је одлука коју је Владана донијела након седам година бављења планинарењем. Три мјесеца интензивно је вјежбала како би превазишла страхове и физички и психички била спремна за освајање највишег врха Африке.

- Ништа теже у животу нисам урадила, јер нисам рачунала да ће ме снага издати и да ће ми бити толико тешко. Нисам знала да мишићи троше толико кисеоника да на висини од 6.000 метара кисеоника нема, ваздух је риједак. Горе има 40 одсто кисеоника и самим тим што мишићи троше пуно кисеоника, ви не можете да ходате - појашњава Владана.

За шест дана пењања до врха и назад, Владана и њени пријатељи прешли су 78 километара.

- Првих 10 километара од 1.900 до 2.700 ишли смо кроз џунглу. Прелијепо је било, са пуно зеленила растиња, дрвећа, мајмуна који скакућу... Након 2.700 до 3.700 било је ниже растиње до струка, јако лијепо, пуно камења, биљки необичних, потока, водопада. Од 3.700 до 4.700 нема ништа, ту је голет - каже Владана.

Килиманџаро је национални парк и велика се пажња поклања заштити животне средине. Изузетно добра организација подразумијевала је да имате водиче, куваре, али и носаче који сав терет носе на глави.

- Било ми је прелијепо, дошла сам у Бијељину пуна утисака. Толико ми је било тешко да сам мислила да више никада нешто слично нећу урадити , а сад кад је све прошло, видим колико је то било лијепо, занимљиво и квалитетно дружење - каже Владана.

Владанин план је да се у наредном периоду попне на Триглав и Мусалу, највиши врх Балкана и Бугарске.