Вучић након сједнице Предсједништва СНС-а: Ана Брнабић кандидаткиња за предсједницу Скупштине Србије :: Semberija INFO ::

 

Вучић након сједнице Предсједништва СНС-а: Ана Брнабић кандидаткиња за предсједницу Скупштине Србије


Фото: АА

Извор: Анадолија (Б.Е.Г) / БХРТ

Предсједник Србије Александар Вучић послије сједнице Предсједништва Српске напредне странке (СНС) изјавио је да је договорено да кандидаткиња за предсједницу Скупштине Србије буде Ана Брнабић, а кандидат за градоначелника Београда Александар Шапић.

Истакао је да ће мандатар за састав нове владе бити изабран за седам до десет дана, додајући да је важно да се Влада формира што прије.

"Изабрали смо кандидата за Скупштину Србије и градоначелника Београда, а са мандатаром ћемо сачекати десет дана“, рекао је Вучић.

Појаснио је да је на сједници договорено да је кандидат за предсједницу Скупштине Србије Ана Брнабић, а кандидат за градоначелника Александар Шапић.

"Мени за мање од три године истиче мандат, морамо да се навикнемо да смо смењиви, морамо да променимо енергију, биће 40-50 посто нових чланова владе. Ако се добро покаже у Скупштини, Ана може да буде и председник, никад се не зна“, рекао је Вучић.

Додао је да је она заслужила да обавља ову функцију и сматра да ће је обављати у најбољем интересу.

"Мандатар мора да буде први у тиму, имамо још неке дилеме и ствари које нису персоналне него системске, да решимо у данима пред нама, да са новом снагом и енергијом кренемо напред. Опозицији неће бити лако да се избори са њом“, истакао је Вучић.

Нагласио је да је данашња сједница била важна не само због одлука које су донијели већ и због тога што су темељито анализирали ситуацију у којој се земља налази, разумијевајући тежину геополитичке позиције државе.

Истакао је такође да је ситуација на Косову тешка и да се власт бори за положај Срба, односно да нема никаквог напретка у разговорима специјалног изасланика Европске уније Мирослава Лајчака са политичарима из Приштине када је ријеч о кориштењу динара на Косову.

Парламентарни избори у Србији одржани су 17. децембра 2023. године, а десет изборних листа прешло је изборни праг и имаће представнике у Народној скупштини Србије.

Према србијанском Уставу, предсједник државе предлаже Скупштини кандидата за предсједника Владе након консултација са представницима изабраних изборних листа и предлаже кандидата који може да обезбиједи избор Владе.