Ванредна телефонска сједница: Савјет министара усвојио приједлог закона о спрјечавању сукоба интереса :: Semberija INFO ::

 

Ванредна телефонска сједница: Савјет министара усвојио приједлог закона о спрјечавању сукоба интереса




Извор: Глас Српске


САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ усвојио је данас приједлог закона о спрјечавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ на ванредној телефонској сједници.

Предлагач је било Министарство правде БиХ. Ради се о веома важном закону који је један од 14 кључних приоритета које Европска унија захтијева како би БиХ отворила преговоре с ЕУ.

Закон ће сада бити упућен у даљу процедуру у Парламент БиХ.

Подсјећамо, јуче је саопштено из Савјета министара БиХ, да ће се изјаснити о приједлогу закона о спрјечавању сукоба интереса у институцијама на нивоу Босне и Херцеговине у новом тексту након што хитно добије мишљење Канцеларије за законодавство БиХ, који интензивно ради у консултацијама с предлагачем овог закона - Министарством правде БиХ.

Сукоб интереса, према одредбама закона означава околности у којима носилац јавне функције има приватни интерес који утиче или може утицати на непристрано и објективно обављање јавних дужности.

Носилац јавне функције требао би Комисији за спречавање сукоба интереса у року од 30 дана од ступања на јавну функцију поднијети извјештај о финансијском стању и имовини.

Извјештај би садржавао податке о покретним стварима у вриједности преко 2.000 КМ, некретнинама, умјетнинама, колекционарским предметима, депозитима у банкама, као и готовини у износу од преко 5.000 КМ итд.

Законом би био успостављен и јединствен регистар имовине носилаца функција, а његовим одредбама било би могуће обављати само једну јавну функцију.

Неспојивост обављања функције односи се и на блиске сроднике носилацаа јавне функције ако они у име приватног предузећа користе јавна средства за финансирање или суфинансирање у износу већем од 10.000 КМ.

"За вријеме вршења јавне функције, носилац јавне функције не може вршити функцију предсједника, директора или члана органа управљања и надзорног органа у невладиној, непрофитној организацији основаној у складу са законима о удружењима и фондацијама, а која се суфинансира из буџета институција Босне и Херцеговине, у износу већем од 10.000 КМ годишње", текст је новог приједлога закона.

Особе које обављају јавне функције такође не могу користити службено особље, јавну имовину и финансијска средства за промоцију политичких странака.

Као носилац јавне функције сваки поклон у вриједности до 200 КМ можете задржати, али уколико вриједност поклона прелази 100 КМ поклон ипак морате пријавити, а није могуће примити ни новац као дар или неки други вриједносни папир без обзира на износ.

Комисија која ће одлучивати о сукобу интереса према доступном нацрту закона, имаће пет чланова који се бирају на мандат од шест година.