Војска САД избацила оброке у Газу из ваздуха :: Semberija INFO ::

 

Војска САД избацила оброке у Газу из ваздуха


Foto: Tanjug/AP
Војска САД извела је данас прво испоручивање хуманитарне помоćи Појасу Газе из ваздуха, рекла су два неименована америчка званичника за Ројтерс.

Званичници су навели да је испуштање помоћи изведено помоćу три авиона Ц-130. Један од званичника рекао је за АП да је око 38.000 оброка било у тој помоћи.

Бијела куćа саопштила је у петак да ćе испоручивање помоћи из ваздуха бити континуирано и да Израел подржава те акције.

Портпарол Бијеле куćе за националну безбједност Џон Кирби рекао је у петак да САД вјерују да ćе испоручивање помоћи из ваздуха допринијети рјешавању тешке хуманитарне ситуације у Појасу Газе, али је нагласио да то не може бити замјена за допремање помоћи камионима, већ само допуна.

Друге земље, укључујуćи Француску, Египат и Јордан, раније су испоручиле из ваздуха хуманитарну помоћ за Појас Газе.

Најмање 576.000 људи у Појасу Газе, односно једна четвртина становништво те палестинске енклаве, налази се на ивици глади, према Канцеларији Уједињених нација за координацију хуманитарних послова.

УН су упозориле да се суочавају са огромним препрекама да испоруче помоћ Појасу Газе, гдје, како су навеле, људи једу сточну храну да би преживјели и гдје љекари кажу да дјеца умиру од неухрањености и дехидрације, преноси Тањуг.

(Танјуг)