Амерички муслимани виде Бајдена као „ратног злочинца" :: Semberija INFO ::

 

Амерички муслимани виде Бајдена као „ратног злочинца"


Фото - Икс
Извор: Политика

​Дали су му рок а он је одавно истекао. Муслимански активисти у Америци најавили су да ће мобилисати милионе муслиманских бирача да не дају донације и не гласају за председника Џоа Бајдена на изборима ако не предузме хитне кораке да осигура примирје у Гази.

Национални демократски савет муслимана из држава које ће вероватно одлучити исход избора - као што су Мичиген, Охајо и Пенсилванија - дали су Бајдену рок о прекиду ватре, а он је истекао.

Како се приближавају председнички избори у Сједињеним Америчким Државама, и кампања се захуктава, ставови америчког председника Бајдена према Гази изазивају различите реакције у земљи, јавља Анадолу.

Гласачи арапског порекла већ увелико критикују Бајдена због изражавања своје гласне подршке израелским нападима на Газу. Из тог разлога, Бајден свесно избегава сусрете с арапско-америчком заједницом.

Посете у оквиру предизборне кампање нису прошле без инцидената. Демонстранти су се окупили кад је Бајден застао у ресторану у граду Варен, узвикујући "Срам те било", "Холокауст Џо" и "Колико си деце данас убио?"

Неки арапско-амерички челници у држави такође су одбили позиве на разговор с Џулијом Чавез Родригуез, која води изборну кампању.

Новинар Осама Сиблани састао се с Родригезовом како би јој пренео колико су грађани арапског порекла разочарани Бајденовом политиком према Гази.

"Погледао сам и рекао: Слушај, моја заједница и ја не видимо Бјдена као председника. Сматрамо га ратним злочинцем и зато нећемо да гласамо за њега", поручио је Сиблани, који ради за "Араб Америкен Њуз" и додао: "Отворено сам рекао да ће мојој заједници бити потребно доста времена да се предомисли. Не верујем да председник може предузети све ове кораке да промени друштво до новембра."

"Арапско-америчка и муслиманска заједница значајно су порасле и сада имају око пет одсто утецаја на гласање", додао је новинар Сиблани.

Наводећи да постоји "велика подршка Израелу и јак израелски лоби" у САД, Сиблани је казао: "Као вођа слободног света, он би требало да се понаша у складу с тим."

Како у САД живи најмање неколико милиона америчких муслимана то их чини кључним делом исхода избора, посебно у кључним државама попут Мичигана, Пенсилваније, Џорџије, Флориде, Аризоне и других држава које веома утичу о будућем председнику.

Један званичник каже да де сваки дан амерички муслимани буде и многи гледају у своје телефоне и виде слике деце која се извлаче из рушевина, нападају се болнице, људи који умиру и тела на улицама Газе. Схватају да се све то догађа с доларима америчких пореских обвезника, уз подршку америчке владе."

Чланица Представничког дома из Мичигена Рашида Тлаиб, Американка палестинског порекла, објавила је видео на Иксу у којем је осудила Бајденову подршку "израелској геноцидној кампањи у Палестини" и додала "Не рачунајте на наше гласове 2024. године".

Басим Елкара, извршни директор огранка Савета за америчко-исламске односе у Сакраменту, рекао је да би муслимански гласови могли да буду кључни за Бајденов реизбор и подсетио да је на на изборима 2020. године, председник имао предност од само 2,6 одсто у Мичигену.

Упозорења Бајдену стижу али он не хаје, као и што упорно он и његова администрација хоће да дају Украјини милијарде долара помоћи а гласова против је све више. Америка није у Савету безбедности подржала резолуцију о прекиду ватре у Гази због чега су се амерички муслимани ражестили још више. Да ли је у земљи јача јеврејска или муслиманска заједница, видеће се на изборима.