Одржана свечана академија поводом Дана РС, прочитано Вучићево писмо :: Semberija INFO ::

 

Одржана свечана академија поводом Дана РС, прочитано Вучићево писмо


Принтскрин
Извор: Политика

​Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас данас да РС жели мир и стабилност, да не да своје и неће туђе и да никог не угрожава.„Славимо 9. јануар, који обележавамо као дан оснивања Републике Српске. Чинимо то с великом љубављу и жељом да никога не повредимо, а да се ипак веселимо, јер то припада нама, нашој души, нашем карактеру и слободи”, казао је Додик на свечаној академији у Бањалуци поводом обележавања Дана Републике Српске.

Рекао је да је Република Српска настала пре ратних сукоба у БиХ.

„Формирали смо РС забринути за судбину српског народа, којем је претило одвајање од матице Србије и да будемо нешто што смо давно били - прекодрински Срби, они којима су разни освајачи правили тампон зону уз Дрину како би их одвојили од матице”, казао је Додик.

Према његовим речима, Срби у БиХ тада „нису желели рат нити су дали повод за рат”.

„Не желимо ни са ким се да сукобимо, да будемо претња, да некога нападнемо”, нагласио је Додик.

На свечаној академији је прочитано писмо које је грађанима РС и председнику овог босанскохерцеговачког ентитета Милораду Додику упутио председник Србије Александар Вучић.

„У име грађана и у своје име од срца честитам Дан Републике уз искрене жеље за мир, срећу напредак, благостање и сигурност свих грађана РС”, наведено је у писму.

Вучић је оценио да и за Србију и за РС долази време великих изазова.

„Србија се свих ових година понашала одговорно и дословно подржавала Дејтонски споразум и оквире проистекле из тог споразума. Нажалост, многи који су учествовали у доношењу тог оквира покушавају да извргну руглу његове основне постулате и суштински избришу постојање Републике Српске са њеним Уставом загарантованим надлежностима”, нагласио је он.

Вучић је навео да Србија неће мењати свој став и да ће остати привржена слову Дејтона, подржавајући територијални интегритет БиХ, али се и оштро супростављајући укидању РС.

Председник народне скупштине Србије Владимир Орлић је у свом говору на свечаној академији истакао да 9. јануар „није само важан историјски догађај, већ питање идентитета у којем се стапају српски језик, вера, култура, посвећеност цркви, традицији и најважнијим вредностима - слободарском духу, слози, јединству и братској љубави”.

Орлић је нагласио да ће Србија увек бити уз РС, додавши да је Србија опредељена да чува јединство и води рачуна о српском народу где год живи.

Додао је да је то политика државног врха Србије, са Александром Вучићем на челу, која је, како је навео, победила на децембарским изборима.

Обраћајући се на свечаној академији, патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије се пожело је „срећну и благословену славу и рођендан Републике Српске”.

„Не тражимо од других да се одрекну себе и онога што је њихово, али оно што је наше, у сваком смислу те речи, имамо право и хоћемо да задржимо, умножавајући га”, рекао је Порфирије.

Додао је да српски православни народ „неће и не сме наметати свој модел живота”, истичући да се у „исто време, ни по коју цену и ни на који начин не може се одрећи своје славе”.

Осим највиших званичника РС и српских представника у заједничким институцијама БиХ, свечаној академији присуствовали су и министар одбране Србије Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министарка здравља Србије Даница Грујичић, председник Покрета социјалиста Александар Вулин и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Академиоји је присуствовао и Дарко Младић, син ратног команданта Војске РС и хашког осуђеника Ратка Младића.

РС обележава 9. јануар као Дан РС, мада је Уставни суд БиХ прославу тог датума као Дана републике оценио неуставним, наводећи да се на тај начин дискриминишу припадници остала два конститутивна народа, Бошњаци и Хрвати.