Почела да ради прва фабрика соларних планела у Србији :: Semberija INFO ::

 

Почела да ради прва фабрика соларних планела у Србији


Foto: Pixnio
У Великој Плани почела је да ради прва фабрика за производњу соларних панела у Србији, чији је капацитет већи од 100 мегавата на годишњем нивоу.

Производњу је започела фирма "Доми Еко Солар".

То је прва фабрика за производњу фотонапонских панела у земљи, пише "Балкан грин енерџи њуз".

Директор и власник фирме Драган Рајовић рекао је да ће производити двије врсте панела, од 450 кW који су намијењени прозјумерима и грађанима и привреди, и од 550 кW који су предвиђени за соларне електране већег капацитета.

Италијанска фирма Екопрогети недавно је испоручила производну линију, која је послије пробног рада започела и серијску производњу.

"Капацитет фабрике је 100 МW на годишњем нивоу, а планирано је да се достигне до половине сљедеће године, а инвестиција се процјењује на три милиона евра само у опреми за производњу", рекао је Рајовић.

Пројект менаџер Владимир Димитријевић рекао је да је производна линија полуатоматска и има десет оператера у једној смјени, а план је да укупно запосле 45 радника у три смјене.

Производна линија је, према ријечима Димитријевића, пројектована тако да капацитет лако може да се повећа са 100 МW на 200 или 300 МW, а план је да се панели продају на велико, у Србији и ЕУ, али и да се отворе малопродајни објекти у земљи, преноси "б92".

(Б92)