Подручна привредна комора Бијељина: Промовисане дигиталне услуге :: Semberija INFO ::

 

Подручна привредна комора Бијељина: Промовисане дигиталне услуге


Извор: Семберија инфо / Љ. Љубојевић

У Подручној привредној комори Бијељина данас је организована промоција дигиталних услуга Привредне коморе Републике Српске.

Питање дигитализације, односно дигиталне трансформације у јавном и приватном сектору добија на све већем значају, истакао је предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић, нагласивши да процес дигитализације и примјене дигиталних рјешења у пословним процесима постаје неопходан за подизање конкурентности домаће економије и привреде.



„Циљ ове презентације је представљање дигиталних могућности које је развила Привредна комора Републике Српске за оптимизацију и убрзавање пословних процеса, обезбјеђење ефикаснијих радних поступака и прилагођавање модерним технолошким процесима у раду. У Привредној комори Републике Српске учињени су озбиљни искораци како бисмо привреди Републике Српске понудили дигиталне сервисе који ће унаприједити њихово пословање“, изјавио је Савић, нагласивши да је дигитална трансформација стратешки циљ, односно да је препозната као једна од кључних активности на којој се мора радити у наредном периоду“.

Слободан Драгичевић, руководилац Информационог центра и главни пројектант у Привредној комори Републике Српске, те секретар Гранског удружења за информационо - комуникационе технологије у Привредној комори Републике Српске истакао је да је већ један дио услуга претворен у дигитални сервис и оне омогућавају пуно бржи, лакши и ефикаснији рад привредних друштава.



„Омогућујемо и то да наша привредна друштва постају компатибилна са другим тржиштима, те да могу и даље бити, уз одређене повластице које имају, у процесу придруживања БиХ Европској унији, искориститити и то као једну своју компаративну предност. На тај начин ће лакше наступати на тржиштима у региону, Европи и свијету. Представићемо девет дигитализованих сервиса, а највећи број тих сервиса припремљен је у виду wеб платформи и у оквиру развијања система квалитета. Све платформе прати један савремени информациони систем, а већину наших услуга подржавају и најновије технологије које су актуелне у свијету. Све то омогућава несметан проток информација и Комора постаје гарант за привредна друштва која су у могућности да буду пословни партнери европским компанијама. Комора на тај начин ради активно и на унапређењу пословања привредних друштава. Радимо и на плану обуке, едукације, пружања стручних консултација и на том плану Привредна комора Републике Српске развила је и одређене центре, а најзначајнији је Центар за дигиталну трансформацију који треба да повеже домаће компаније са иностраним компанијама. Све то ствара могућност за већу пословну активност“, истакао је Драгичевић, нагласивши да Привредна комора Републике Српске са својим стручним службама помно прати све пословне трендове у свијету и у складу с тим развија дигитална рјешења за домаће фирме.



„У посљедње вријеме актуелно је питање радне снаге. Радићемо на дигитализацији јавне управе и на развоју инфраструктуре. Босна и Херцеговина, као ни Република Српска, нису искористиле ниједну КМ за развој телекомуникационе инфраструктуре, а средства се, углавном, усмјеравају у развој путне инфраструктуре. Очекујемо пуно од нове Агенције за информационо - комуникационе технологије и надлежних министарстава у смислу мијењања постојећег стања“, изјавио је Слободан Драгичевић.