Jош 16 држава хоће да забрани кандидатуру Трампу :: Semberija INFO ::

 

Jош 16 држава хоће да забрани кандидатуру Трампу


Извор: Глас Српске

ВАШИНГТОН - Осим Колорада, још најмање 16 држава тренутно има отворена правна питања у погледу подобности Доналда Трампа, бившег предсједника САД за ту функцију, али шта ćе се даље дешавати зависи од Врховног суда САД.

Врховни суд Колорада ушао је у уторак у историју пресудом без преседана којом се Трамп не може кандидовати за предсједника САД.

Најмање још 16 америчких савезних држава тренутно има неријешена правна оспоравања квалификованости Трампа за функцију према 14. амандману, подаци су из базе Лофера, нестраначког веб сајта посвећеног питањима националне безбједности, пише Њујорк Тајмс.

У тужбама се тврди да је бивши предсједник неподобан за ту функцију јер је "својим акцијама учествовао у немирима на Капитолу 6. јануара 2021. године", пише лист.

Како се наводи, четири од ових тужби: у Мичигену, Орегону, Њу Џерсију и Висконсину, поднесене су државним судовима. Једанаест тужби - у Аљасци, Аризони, Невади, Њујорку, Новом Мексику, Јужној Каролини, Тексасу, Вермонту, Вирџинији, Западној Вирџинији и Вајомингу, поднесено је федералним окружним судовима.

Предмете у двије од ових држава, Аризони и Мичигену, првобитно је одбацио нижи суд, али је на њих уложена жалба, а још један изазов за Трампа је тужба поднесена у Мејну.

Из Трампове кампање су саопштили да ће уложити жалбу на пресуду у Колораду, у којој је Врховни суд државе рекао да ће своју одлуку ставити на чекање, што значи да није на снази, до 4. Јануара 2024., у нади да ће добити смјернице од Врховног суда САД.

Судије из Колорада су навеле да би се њихова одлука могла промијенити на основу "добијања било каквог налога или мандата од Врховног суда".

Ако Врховни суд САД пристане да саслуша жалбу, забрана Врховног суда Колорада биће привремено укинута и Трамп ће имати право да учествује на предизборима у марту 2024., односно унутарстраначким изборима за предсједничког кандидата републиканца све док највиши суд нације не донесе одлуку, наводи држава Колорадо.

Таква жалба би највероватније "замрзла" и остале тужбе.

"Ако Врховни суд узме случај, он ће ефективно обуставити поступак у свим другим државама", рекао је Џеј Мајкл Лутиг, пензионисани судија жалбеног суда који је био главни заговорник покретања приговора на 14. амандман.

У Мејну се очекује да ће државни секретар у наредним данима донијети одлуку, будући да се тамошњи процес мало разликује од осталих држава: одредба државног закона дозвољава становницима да оспоравају подобност за кандидатуру, а државни секретар прво треба да чује те аргументе. Тада свака страна може уложити жалбу на одлуку Вишем суду државе.

У међувремену, пажња нације ће се усредсредити на то да ли ће Врховни суд САД узети случај у Колораду. Ако одбије, Трамп неће имати право да се појави на гласачком листићу у Колораду, наводе из Стејт департмента.

Врховни суд ће се суочити и са одређеним временским притиском. Како је Џена Грисволд, државна секретарка Колорада рекла за МСНБЦ, њена канцеларија мора да потврди који кандидати су у игри или ван ње до 5. јануара, како би гласачки листићи за мартовске предизборе, односно унутарстраначке изборе за предсједничког кандидата партија били одштампани на вријеме, преноси Б92.

Бројне друге државе такође одржавају своје предизборе 5. марта, познате као Супер уторак, укључујући неколико њих са неријешеним тужбама: Вирџинија, Тексас и Вермонт, пише Тајмс.