Нови летови доводе туристе, али и инвеститоре :: Semberija INFO ::

 

Нови летови доводе туристе, али и инвеститоре


Извор: Глас Српске / Данијела Бајић

БАЊАЛУКА - Увођење летова ка новим дестинацијама попут Барселоне, али и унапређење услуга и проширење садржаја на бањалучком аеродрому осим бројних туриста привући ће, очекују економисти, и потенцијалне инвеститоре.

Наиме, путници са бањалучког аеродрома, осим Турске, Туниса, Египта и Грчке, већ од јуна моћи ће да путују на нове дестинације попут Шпаније, али и да изаберу нека од бројних грчких острва.

- То представља искорак, како у понуди, тако и у пружању квалитетних услуга путницима и авио-компанијама - истакли су у предузећу “Аеродроми Бањалука”.

Нова сезона од априла наредне године ће, кажу, повезивати Бањалуку и са њемачким градом Баден Баден, који граничи са Француском, Аустријом и Швајцарском те ће, осим тренутних саобраћања на дестинације Базел, Дортмунд, Брисел, Гетебор, Штокхолм, Меминген, Беч и Београд понуда летова са бањалучког аеродрома омогућити путницима шири спектар за реализацију пословних, студијских, туристичких и породичних путовања.

Додају да је увођењу нових дестинација у идућој години на Међународном “Аеродром Бањалука” допринио сталан раст саобраћаја, а то потврђује и податак да ову пословну годину завршавају са око 460.000 путника, што је за 120.000 више него лани.

Да би путницима пружио нову и квалитетнију услугу, “Аеродром Бањалука” реализовао је неколико пројеката, између осталог изградио је додатни паркинг-простор, а уведена је и услуга превоза од аеродрома до градова у Српској. Како најављују, почетком године са радом почиње фри-шоп који ће уз остале услужне садржаје понудити путницима све што им је неопходно приликом путовања.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац казао је за “Глас Српске” да ће нове линије олакшати довођење потенцијалних инвеститора.

- Доступност авионске линије један је од битнијих фактора који утичу на привлачење страних инвеститора. С друге стране и туристичка понуда знатно се побољшава доступношћу авио-превоза. С обзиром на трендове у туризму, то је јако значајна компонента укупне понуде - казао је Грабовац.

Увођење нових линија одлична је вијест и за домаће туристичке агенције, из којих најављују ширење понуде.

Директор туристичке агенције “Контики” из Бањалуке Ведран Јокић казао је да су путници из Српске до појединих дестинација морали пресједати, што ће увођењем нових линија постати прошлост.

- Летови до градова који су увезани са цијелим свијетом повећавају шансе да туристичке агенције понуде неке нове аранжмане - казао је Јокић.

Нове аранжмане планирају и у добојској туристичкој агенцији “Истра травел”.

- Становници који желе да иду на љетовање или зимовање у посљедње вријеме углавном бирају путовање авионом, јер је много брже, лакше, а зависно од дестинације чак и јефтиније - казала је Александра Милачак из ове агенције.

Такса

Савјет министара БиХ усвојио је једногодишњи мораторијум на таксу за путнике у одласку који ступа на снагу почетком наредне године.

На овај начин се, како су истакли, желе подстакнути стране авио-компаније да повећају своје присуство у БиХ и отворе што више линија из Сарајева, Бањалуке, Тузле и Мостара, а све с циљем повећања броја путника.