Њемачка: Постигнут договор око реформе закона о странцима :: Semberija INFO ::

 

Њемачка: Постигнут договор око реформе закона о странцима


Извор: Хина (И. Ц.) / БХРТ

Странке њемачке владе постигле су у сриједу договор око спорних питања реформе закона о странцима која се односе на стицање њемачког држављанства те протјеривање странаца без права боравка у Немачкој.

"Савременим законом о држављанству коначно признајемо свакодневицу у Њемачкој и особама које дуже вријеме живе у Њемачкој дајемо перспективу", рекао је потпредсједник заступничког клуба странке Зелени Константин вон Ноц након редовног састанка владе у сриједу. Дужина боравка након које странци с регуларним пребивалиштем у Њемачкој могу затражити њемачко држављанство је скраћена са осам на пет година.

Странци који показују значајне резултате у процесу интеграције би њемачки пасош могли затражити већ након три године. Предуслов за стицање држављанства је да за себе и своју породицу могу издржавати сами тј. да не живе од државне помоћи. Истодобно се пооштрава однос према особама које би требале из Њемачке бити протјеране због недостатка разлога за боравак. Тако ће притвор за оне који требају бити протјерани бити продужен с десет на 28 дана.

Томе су се највише противили представници странке Зелени који посебно притвор, за оне који требају бити протјерани, сматрају спорним. Протјеривање ће такође бити олакшано за кријумчаре људи као и за припаднике криминалних банди. Представници владиних странака СПД (социјалдемократа), ФДП-а (либерала) и Зелених су приликом представљања нацрта закона најавили да би закон могао бити прихваћен у Бундестагу на почетку сљедеће године. Представници демокршћанске опозиције као и заступници десно-популистичке Алтернативе за Њемачку (АфД) жестоко су критиковали нови закон о држављанству.

"Ово турбо стицање њемачког држављанства ће земљи нанијети велику штету. Три или пет година је прекратко вријеме да би се видјело је ли неко интегрисан у њемачко друштво или не", рекао је Александер Тром, унутрашњополитички гласноговорник заступничког клуба Уније ЦДУ/ЦСУ. Он је такође критиковао и ставку закона која ће омогућити и двојно држављанство. Један од централних циљева коалицијске владе Олафа Шолца је реформисање закона о странцима које би, између осталог, требало подстаћи и усељавање квалификованих радника.