ЕУ додијелила 70 милиона евра БиХ :: Semberija INFO ::

 

ЕУ додијелила 70 милиона евра БиХ


Фото - РТРС

  Извор: РТРС

Подршка укључује 50 милиона евра за око 190.000 угрожених домаћинстава и 20 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности у око 4.000 домаћинстава и око 400 микро, малих и средњих предузећа, саопштено је из Делегације ЕУ.

У оквиру Пакета енергетске подршке за БиХ, Канцеларија ЕУ у БиХ је покренула медијску кампању "Повезани кроз добро", која ће трајати до краја фебруара.

Кампања ће укључивати промоцију посредством електронских медија и друштвених мрежа, онлајн медија и билборда оглашавања широм БиХ, као и информативне сесије на којима ће јавност моћи да сазна више о приликама за побољшање енергетске ефикасности у домаћинствима и микро, малим и средњим предузећима које нуди Пакет енергетске подршке ЕУ.

ЕУ континуирано финансира милионске пројекте у БиХ на основу договора и потреба које су исказале власти у БиХ.

У оквиру Пакета енергетске подршке, надлежне власти БиХ први пут добијају директну буџетску подршку како би средстава усмјерили ка грађанима. Расподјела средстава је у току, а надлежне власти су одговорне да обезбиједе да корисници добију намијењена средства до априла, наводи се у саопштењу.

Начин на који БиХ буде управљала средствима из Пакета енергетске подршке ће бити важан показатељ за директну подршку институцијама БиХ у будућности.

У оквиру подршке угроженим домаћинствима, у Републици Српској је исплаћена бесповратна ЕУ помоћ за ублажавање негативних социо-економских утицаја енергетске кризе у БиХ. Око 67.000 угрожених домаћинстава је већ добило средства која је обезбиједила ЕУ.

У Федерацији БиХ, федерално Министарство рада и социјалне политике објавило је 23. октобра јавни позив за додјелу ЕУ помоћи угроженим домаћинствима.

Процјењује се да ће око 109.000 угрожених домаћинстава добити ЕУ средства, а у Брчко дистрикту Влада је донијела одлуку на основу које је око 12.500 угрожених домаћинстава добило ЕУ средства.

У оквиру подршке за побољшање енергетске ефикасности, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске је 18. децембра расписао јавни позив за додјелу средстава намијењених спровођењу мјера енергетске ефикасности у стамбеним објектима и микро, малим и средњим предузећима за 2023. годину.

Фонд за заштиту околине Федерације БиХ објавио је 3. новембра 2023. године јавне позиве за додјелу бесповратних средстава ЕУ грађанима, а Влада Брчко дистрикта је 25. октобра расписала јавне позиве за додјелу средстава за побољшање енергетске ефикасности.