Опет отказано гласање Вијећа сигурности УН-а о Гази :: Semberija INFO ::

 

Опет отказано гласање Вијећа сигурности УН-а о Гази


Извор: БХРТ (И. Ц.)

Вијеће сигурности Уједињених народа по други пут у уторак је одгодило гласање о нацрту резолуције којом се позива на обуставу непријатељстава у Гази ради испоруке помоћи.

Према информацијама које је агенција Анадолија добила из извора УН-а, Сједињене Америчке Државе (САД) нису пристале на нацрт резолуције о којем се службено требало гласати касније током дана.

Чланице Вијећа сигурности гласаће о нацрту резолуције у сриједу.

У тексту, који су предложили Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), позива се на хитну обуставу непријатељстава у Појасу Газе како би се омогућио сигуран и несметан хуманитарни приступ те на хитне кораке ка одрживом прекиду непријатељстава.

Потврђујући да се све стране у сукобу морају придржавати обавеза према међународном праву, такође се тражи у нацрту да се хитно распореди механизам за мониторинг УН-а.

Израел је покренуо бомбардовање Појаса Газе из ваздуха и с копна, увео опсаду и кренуо у копнену офанзиву као одмазду за прекогранични напад терориста Хамаса 7. октобра.

Према подацима здравствених власти Газе, од тада је најмање 19.667 Палестинаца погинуло, а 52.586 их је озлијеђено у израелским нападима.

Вјерује се да је око 1.200 Израелаца убијено у нападу Хамаса, док је више од 130 талаца и даље у заробљеништву.