Тужилаштво БиХ тражи једномјесечни притвор за Ранка Дебевеца и Османа Мехмедагића :: Semberija INFO ::

 

Тужилаштво БиХ тражи једномјесечни притвор за Ранка Дебевеца и Османа Мехмедагића


Извор: Фена (С. Т.) / БХРТ

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је државном суду писмено захтјев за одређивање једномјесечног притвора за предсједника тог суда Ранка Дебевеца и бившег директора Обавјештајно-сигурносне агенције (ОСА) Османа Мехмедагића који се сумњиче за злоупотребу положаја у вези са незаконитим прислушкивањем.

"Упућен је приједлог притвора за двије особе", кратко су за Детектор потврдили из Тужилаштва БиХ.

Након овог захтјева, Суд БиХ би требао заказати рочиште за изношење овог приједлога.

Раније данас, првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ привремено је удаљила Дебевеца од вршења дужности предсједника Суда БиХ, против којег је у току истрага због незаконитог прислушкивања.

Из ВСТВ-а су навели да се Комисија приликом доношења одлуке руководила природом и врстом кривичног дјела обухваћеног наредбом о провођењу истраге, односно да се Дебевец сумњичи за коруптивна и дјела против службене и друге одговорне функције.

"Првостепена дисциплинска комисија сматра да би даљње вршење дужности предсједника Суда БиХ до окончања истраге озбиљно угрозило кредибилитет судијске функције и правосуђа БиХ у цјелости. Овом одлуком Првостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а БиХ ни на који начин не прејудицира нити може утицати на исход кривичне истраге, као и на право одбране туженог", наводи се у саопштењу.

Дебевец је 18. децембра 2023. године, заједно са Османом Мехмедагићем, бившим директором Обавјештајно-сигурносне агенције, ухапшен због злоупотребе положаја, повезане с другим кривичним дјелима.

Након њих, ухапшена је и адвокатица Васвија Видовић због спречавања доказивања.