Одгођен почетак суђења Милораду Додику :: Semberija INFO ::

 

Одгођен почетак суђења Милораду Додику


Фото - Фена

Извор: БХРТ (Ј.К.)

Одгођен је за данас најављени главни претрес у процесу који се пред Судом Босне и Херцеговине води против предсједника Републике Српске Милорада Додика. 

Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу суди се због сумње да су починили кривично дјело "Неизвршавање одлука високог представника".

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду Босне и Херцеговине рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Рочиште у овом предмету одгођено је 6. децембра пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у Бањалуку. Након одбијања захтјева, тим одбране предсједника РС поднио је жалбу, коју је Суд БиХ одбио. 

Милорад Додик и Милош Лукић оптужени су да су од 1. до 9. јула ове године у Бањалуци, свјесно и знајући да је високи представник Кристијан Шмит донио одлуку којом се спречава ступање на снагу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, предузимали службене радње у циљу наставка законодавног поступка.

У оптужници против Додика и Лукића се наводи да је Додик потписао указе, "иако је био свјестан да су одлуке високог представника у БиХ  обавезујуће".

Уочи почетка суђења, пред Судом Босне и Херцеговине окупио се већи број Додикових присталица, али и званичника СНСД-а.