Ухапшено 20 особа: Чланови Балканског картела у туњевини шверцовали 11 тона кокаина :: Semberija INFO ::

 

Ухапшено 20 особа: Чланови Балканског картела у туњевини шверцовали 11 тона кокаина


  Извор: Глас Српске

​МАДРИД - Шпанска полиција заплијенила је у двије одвојене акције чак 11 тона кокаина у пошиљкама туњевине из Јужне Америке.

Како се наводи, за шверц овог наркотика био је задужен Балкански картел, због чега је ухапшено 20 особа са Балкана.

Како преносе шпански медији, полиција тренутно истражује компанију која је увезла смрзнуте туне са кокаином, јер власти имају доказе да њени руководиоци нису само били свјесни онога што се дешавало већ су били и дио посла.

Поједини медији објашњавају и на који начин је откривена дрога у туњевини. Наиме, познато је да је контејнерски брод превозио дрогу из Јужне Америке до Шпаније.

И у главној луци на југу Шпаније и у луци у провинцији Понтеведра, дио терета компаније која је превозила смрзнуту туну у Камбреу (у Коруњи) детаљно је прегледан помоћу скенера Пореске управе.

Међутим, ни на једном од контролних пунктова није могла бити откривена дрога, која је била савршено упакована и скривена међу рибом. Све указује на то да нису сви контејнери могли бити подвргнути прегледу. Између четири и пет њих били су под сумњом.

Систем прикривања такође је могао имати утицаја. Наиме, свака палета на коју је смјештен кокаин, у блоковима од 15 до 17 килограма, била је потпуно прекривена туњевином, тако да се дрога налазила у средини, а око ње и са горње стране било је рибе.

Пластика која је обавијала и филете и дрогу била је, такође, истих сивих тонова, што је додатно отежавало праћење, преноси Б95.нет.