Осуђен ковид преварант из БиХ: Узео 240.000 франака да би вратио старе дугове :: Semberija INFO ::

 

Осуђен ковид преварант из БиХ: Узео 240.000 франака да би вратио старе дугове


Foto: Screenshot/argoviatoday.ch
Виши суд у швајцарском кантону Аргау осудио је данас држављанина БиХ (50) на условну казну затвора због преваре, лажирања пословне документације и прања новца.

Наиме, ријеч је о власнику грађевинске компаније који је 2020. године на превару дошао до тзв. ковид кредита у износу од 240.000 франака. Иначе, нижа судска инстанца га је ослободила, али након жалбе тужилаштва, он је осуђен и то на већу казну него што је тражило кантонално тужилаштво.

Он је, поред условне затворске казне, кажњен и са 5.000 евра.

Осуђени је био власник компаније која је, према његовим ријечима, била знатно погођена пандемијом ковида-19.

Он је у захтјеву за кредит навео да би 240.000 франака било довољно да се обезбиједи ликвидност фирме. Такође, увјеравао је да има наруџбе у износу од 200.000 франака.

Међутим, виши суд у пресуди наводи да нема сумње да је он овај зајам искористио да подмири старе, већ постојеће дугове, што није била намјена овог кредита.

Истог дана када му је кантонална банка пребацила 240.000 франака, он је извршио неколико уплата у износу од 150.000 франака,

Самим тиме, доказано је да он имао огромне дугове у вријеме када је затражио и добио кредит. Његова компанија је тренутно у стечају.

Иначе, у кантону Аргау тренутно се води чак 300 судских процеса везаних за корона финансијску помоћ.

(Танјуг)