Ниједно мјесто у Гази више није безбједно :: Semberija INFO ::

 

Ниједно мјесто у Гази више није безбједно


Foto: Tanjug
Ниједно мјесто није безбједно у Појасу Газе, упозорили су из Агенције УН за палестинске избјеглице (УНРВА) у јеку израелских позива Палестинцима да се евакуишу из цијеле палестинске енклаве.
"Нигдје није безбједно, јер се израелски напади појачавају", рекла је за Ал Јазееру Жилијет Тума, директорка Службе за комуникације у УНРВА. 
И док рат између Израела и Хамаса бјесни већ више од два мјесеца, Израелске одбрамбене снаге тврде да су убиле новог команданта Хамасовог батаљона Шејаја током ваздушног напада на Појас Газе и да Хамас показује "знакове слома". 

Бењамин Нетањаху, израелски премијер, позвао је Хамас да без одгађања положи оружје, рекавши да су посљедњих дана забиљежили бројне предаје које најављују "почетак краја". 

Тума је указала да је УНРВА током недавног примирја успјела у Појас Газе да унесе хуманитарну помоћ, укључујући гориво.

"Морамо да се вратимо на то као на минимум", рекла је она и позвала Израел на хитан хуманитарни прекид ватре. 

Она је упозорила да је у центар УНРВА у Кан Јунису, који је требало да прими 1.000 људи, сада смјештено више од 30.000.

УН "морају учинити више" у испорукама помоћи становницима Појаса Газе, саопштено је из Службе при израелском Министарству одбране која надгледа политику према палестинским територијама (ЦОГАТ). 
ЦОГАТ у објави на платформи X наводи да је Израел проширио своје могућности за инспекцију помоћи која се испоручује преко граничног прелаза Рафа који контролише Египат, као и да ће гранични прелаз Керем Шалом, који контролише Израел, први пут од почетка рата бити отворен, пренио је ББЦ.

"Помоћ чека на улазу у Рафу. УН мора учинити више, јер је помоћ ту и потребна је људима", навели су из ЦОГАТ-а.

Конвој од 100 камиона са хуманитарном помоћи ушао је у Газу, а данас би требало да буде настављена хитна специјална сједница Генералне скупштине Уједињених нација о рату на Блиском истоку.

Министри спољних послова Француске, Њемачке и Италије позвали су Европску унију да уведе ад хок санкције Хамасу и његовим присталицама.

"Изражавамо пуну подршку приједлогу за стварање ад хок режима санкција против Хамаса и његових присталица", наведено је у писму упућеном Жосепу Борелу, високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност, у које је Реутерс имао увид. 

Палестинско друштво Црвеног полумјесеца објавило је на друштвеној мрежи X да се борбе воде у близини болнице Ал Амал у Кан Јунису, на југу Појаса Газе.

"Израелски авиони извршили су неколико напада у близини болнице Ал Амал, а настављено је артиљеријско гранатирање центра града и сјеверних дијелова сједишта удружења, у којем је смјештено 13.000 расељених", наводи се у саопштењу.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су убиле новог команданта Хамасовог батаљона Шејаја током ваздушног напада на Појас Газе. Како преноси "Тимес оф Исраел", убијен је Емад Карика, који је недавно замијенио Висама Фархата на челу Хамасовог батаљона Шејаја, након што је Фархат убијен у ваздушном нападу Израела 2. децембра.

Израелске одбрамбене снаге навеле су да је Карика, прије него што је постао командант овог батаљона, од 2019. године био замјеник команданта батаљона Шејаја.

Нетањаху је позвао борце Хамаса да без одгађања положе оружје, рекавши да су посљедњих дана забиљежили бројне предаје које најављују "почетак краја" палестинског исламистичког покрета, пренио је Еуронеwс.

Ниједан талац жив неће напустити Појас Газе ако не буду испуњени услови за ослобађање затвореника, казао је званичник Хамаса у телевизијском обраћању.

Додао је да Израел неће добити своје затворенике живе без размјене и преговора и испуњавања захтјева, преноси агенција АФП.

Израел је саопштио да у Гази има још око 137 талаца, док активисти тврде да је око 7.000 Палестинаца у израелским затворима.

Михаил Богданов, замјеник руског министра спољних послова, затражио је од Хамаса и других палестинских фракција да ослободе таоце које држе у Гази, саопштило је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се не наводи да ли је Русија тражила ослобађање свих талаца које је Хамас заробио током напада на јужни Израел 7. октобра или само ослобађање руских држављана међу њима.

Хамас је изазвао сукоб након напада на југ Израела 7. октобра, када је убијено око 1.200 људи, а у Газу је одведено око 240 талаца.

Израел је одговорио војном офанзивом током које је уништен већи дио Газе а, према подацима палестинског Министарства здравља, убијено је најмање 17.997 људи, док их је 49.500 повријеђено. 

(Танјуг)