НАГРАЂЕНИ НА 64. САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ :: Semberija INFO ::

 

НАГРАЂЕНИ НА 64. САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ


Свечано проглашење и додјела награда саставни је дио вишедеценијске традиције Београдског сајма књига. Награде 64. Међународног сајма књига у Београду свечано су уручене у дупке пуној сали ,,Иво Андрић“.
Жири у саставу проф. др Драган Симеуновић, председник, те Јасмина Нинков, Миљурко Вукадиновић, проф. др Зорана Опачић и Марина Вулићевић, одлучио је да награда за издавача године у 2019. години припадне београдској издавачкој кући ,,Лагуна“.  

,,Лагуна“ је само за овогодишњи сајам припремила 80 нових наслова, док је у протеклих 12 мјесеци објавила 372 нове књиге, без поновљених наслова. На 64. Сајму књига  ,,Лагуна“ је била присутна са преко 4000 наслова. 
У образложењу жирија наведено је да "Лагуна" слиједи своју дугогодишњу традицију и подједнако промовише домаће и стране писце, а има и низ засебних едиција вриједних пажње, од популарне науке, класика, до литературе за дјецу и младе.

"Посебна заслуга за популаризацију књиге јесте континуирано отварање књижара широм Србије, чиме ,,Лагуна“, заједно са неколико других, донекле успијева да попуни празнину насталу после нестанка великих државних издавачких и књижарских кућа крајем 20. вијека", навео је жири који је похвалио ,,Лагуну“ и због промовисања културе читања организовањем низа манифестација, као што је ,,Ноћ књиге ".

Протекле године ,,Лагунини“ аутори су добили најважније домаће и стране књижевне награде: Нинову награду, Виталову, Награду Политикиног забавника и друге. Нобелова награда за књижевност ове године припала је Петеру Хандкеу, чији је роман „Велики пад“ недавно објавила ,,Лагуна“, док је нова добитница Букерове награде Маргарет Атвуд, која је дио ,,Лагунине“ књижевне продукције већ 15 година.



Награда за Издавачки подухват године додијељена је равноправно Десетом колу антологијске едиције ,,10 векова српске књижевностио“ , чији је издавач Издавачки центар Матице српске из Новог сада, и ,,Прозним делима српских научника“- Службени гласник и Универзитетска библиотека ,,Светозар Марковић“.

Одлуком жирија наград Најболи издавач из дијаспоре у 2019. години припала је цетињској Издавачко-информативној установи ,,Светигора“ за ,,Изабрана дјела Архиепископа Цетињског и Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија“, издавачу New Avenue Books“ за ,,Great Serbian Short Stories“ Бранка Микашиновића и Задужбини ,,Петар Кочић“ из Бања Луке за дјело ,,Старе српске повеље и писма“, Љубомир Стојановић, фототипско издање приредио је академик Раде Михаљчић. 

Посебно признање за допринос у области науке додијељено је дјелима ,,Родолф Арчибалд Рајс-Изабрана дјела“, у издању Завода за уџбенике и Криминалистичко-полицијског универзитета и ,,Добрица Ћосић-између политике и књижевности“ Зорана Аврамовића у издању Завода за уџбенике. 

Награду за дјечију књигу године 2019. равноправно дијеле књиге ,,Нећу да мислим на Праг“ Соње Ћирић, у издању ,,Лагуне“, и ,,Позив“ Николете Новак, у издању ,,Пчелице“.

Специјално признање за издавача, књигу или стрип ове године припало је књигама ,,Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије људству у Првом свјетском рату“ у издању Медија центра ,,Одбрана“ и ,,78 дана Апокалипсе- истина оптужује, НАТО бомбардовање Југославије 1999“, издавачи Асоцијација ,,Српска веза“ Београд и ,,Прометеј“ из Новог Сада. 

О награди за најљепшу књигу одлучивао је жири у саставу Југослав Влаховић, проф. ФПУ, предсједник,Оливера Батајић Сретеновић, доц. ФПУ, и Тијана Којић, доц. ФПУ, а награда ,,Богдан Кршић“ за најљепшу додијељена је књизи ,,Добросав Боб Живковић“ у издању издавачке куће Креативни центар, у графичкој опреми Душана Павлића. 

Жири је процијенио да награда за најљепшу дјечију књигу треба да припадне књизи ,,Дар-Мар“ ауторке Драгане Младеновић, коју је илустровао Борис Кузмановић, у издању Креативног центра.

Специјалну награду за младог дизајнера додијељено је Андреју Долинки за књигу ,,Цимање слике“ Павла Левија, у издању Мултимедијалног института из Загреба и Факултета за медије и комуникације из Београда.

Семберија ИНФО/ М. Решидовић