АЋИМОВИЋ О БРИСЕЛСКОЈ РАМПИ ЗА СЈЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ И АЛБАНИЈУ :: Semberija INFO ::

 

АЋИМОВИЋ О БРИСЕЛСКОЈ РАМПИ ЗА СЈЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ И АЛБАНИЈУ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Бивши шведски премијер и специјални представник ЕУ за бившу Југославију Карл Билт упозорио је ових дана да француски вето за почетак приступних преговора ЕУ са Сјеверном Македонијом и Албанијом, није само блокада усмјерена против те двије државе, већ и против цијелог процеса проширења на Западном Балкану.

– Можда није било написано експлицитно, али, имплицитно, то такође значи вето за Србију, Црну Гору, БиХ. И то ће имати посљедице на друга неријешена питања у региону – закључио је Билт.

Да ли ово, заиста, значи да се БиХ не треба надати уласку у ЕУ и какве би то евентуално последице могло да произведе у региону?

Бивши амбасадор БиХ у Бриселу Драшко Аћимовић сагласан је са Билтовом изјавом да је ово била једна од најлошијих одлука које је ЕУ донијела у последњих 20 година, што ће се сигурно одразити на цијели регион.

– Као што видимо, овај вето се већ одражава на Западни Балкан, јер је примјетна огромна разочараност региона по питању Европске уније – истиче Аћимовић.

Додаје да, ипак, није толико скептичан као Билт, већ сматра да наведени вето најављује реорганизацију Европске уније. Да ли ће то бити ЕУ из “више брзина”, како су је раније назвали, или ће бити уређена у неколико регија, остаје да се види.

– У сваком случају, мислим да то није случајна одлука и да води према потпуно другачијој организацији Европске уније. Вјерујем да је на помолу ново уређење ЕУ које је индиректно наговијештавано већ дуже вријеме. Вјерујем да ће то довести до реорганизације. Да ли ће БиХ бити некакав мали шенген или ће овај наш регион бити нека нова ЦЕФТ-а, ускоро ћемо видјети. Сигуран сам да ствари иду у том правцу – наглашава Аћимовић.

Коментаришући Билтово упозорење да би вето за почетак приступних преговора ЕУ са Сјеверном Македонијом и Албанијом могао имати посљедице на друга неријешена питања у региону, Аћимовић истиче да се то вјероватно односи на страх да би ову ситуцију могле да искористе неке друге свјетске силе како би се активирале и боље позиционирале на овом простору.

(српскаинфо.цом)