ПДП: Иванић и Савовић бораве у Кини :: Semberija INFO ::

 

ПДП: Иванић и Савовић бораве у Кини


Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић и замјеник директора Политичког форума ПДП-а Александар Савовић бораве у Кини гдје учествују на конференцији ,,Кина и свијет у вријеме великих промјена". Конференција се одржава у Хаикоу, главном граду провинције Хаинан, која је позната по високим стопама економског раста.
 
Иванић је отворио конференцију и нагласио улогу Кине у враћању мултилатерализма у центар међународних односа, као и њену значајну улогу у развоју глобалне економије.


 
Он је истакао да је примјетан тренд помјерања економске снаге са запада на исток, те да је управо због тога веома битно да Кина настави са отвореном економијом и балансираним приступом геополитичким изазовима. Подсјетио је на најновије велике кинеске инвестиције на Западном Балкану, те истакао позитивне ефекте тих инвестиција у Републици Српској и БиХ. Он је позвао кинеске инвеститоре да јос снажније буду присутни у Републици Српској, БиХ и Западном Балкану.
 
Током боравка у Кини Иванић је одржао предавање студентима докторских студија на Кинеском центру за истраживање и развој, те разговарао са гувернером провинције Хаинан, др Шен Ћаомингом.
 
Иванић и Савовић су имали низ разговора са представницима академске заједнице Кине, гдје се разговарало о могућностима стипендирања студената из БиХ на престижним универзитетима у Кини, као и потреби за размјеном знања између академских заједница двије земље.
 
Информативна служба ПДП-а