Усаглашен буџет Српске за наредну годину :: Semberija INFO ::

 

Усаглашен буџет Српске за наредну годину


На састанку са коалиционим партнерима у Српској који је одржан данас, лидер СНСД-а Милорад Додик, истакао је да су усагласили буџет за наредну годину, те да ће он, како је казао, бити једногласно усвојен.
 
Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, рекао је да је овај буџет у форми израде, те да ће у петак имати сједницу Владе, на којој ће Влада усвојити буџет и економску политику и упутити је Народној скупштини на разматрање.
 
"Оквир буџета за 2024. године је 5.735.000.000 КМ и већи је за 212 милиона у односу на ребаланс који смо радили за 2023. год. Од тога буџета, имамо за пензије 1.785.000.000 КМ, или повећање за 11 одсто. Повећање пензија од 1. јануара биће за девет одсто, а ова разлика која се појављује је јер имамо повећање броја пензионера", казао је Вишковић.
 
Како је појаснио, од тога је за лична примања запослених који се финансирају из буџета планирано 1.163.000.000 КМ и већа су за пет одсто.
 
"Није планирано повећање плата у смислу свих буџетских корисника. Материјални трошкови су 200.000.000 КМ, борачка давања 467,5 милиона и већа су за 38 одсто или за 128 милиона КМ. Грант Фонду је 246 милиона КМ. Болнице, не укључујући УКЦ РС, суфинансирамо са 11 милиона КМ, УКЦ РС са 60 милиона, здравствене установе, обавезе према пензијско инвалидском осигурању 5,7 милиона, а инвеститицје у здравству 68,1 милион", додао је Вишковић.
 
Наводи да, кад се све сабере,  буџет у здравствени сектор улаже 390,8 милиона КМ, у Фонд дјечје заштите 40 милиона КМ, за породице четири плус 60 милиона КМ, јединице локалне самоуправе за социјалну заштиту и личне инвалиднине 54,3 милиона, јединице локалне самоуправе за неразвијене и изразито неразвијене 3,3 милиона КМ, привреда, увођење нових технологија 14,6 милиона КМ, за повећање плата радницима у реалном сектору 15,6 милиона КМ.
 
Осим тога, за Жељезнице РС је намијено 20 милиона марака, за Аеродром РС два милиона КМ, "Поште РС" милион КМ, "Воде Српске" 11,3 милиона КМ.
 
Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је буџет за 2024. годину стабилизујући, те истакао да ће идућа година бити изазовна и да тешкоће долазе споља.

Додик је након састанка званичника Републике Српске за представницима владајуће коалиције у Српској истакао да су сви подржали предложени буџет.
 
"Све је усаглашено, што говори о томе да ће буџет бити усвојен и да нема препрека томе", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.
 
Он је рекао да су предсједник Владе Српске Радован Вишковић и министар финансија Зора Видовић обавили све неопходне консултације о буџету.
 
Додик је рекао да ће Српска у овој години извршити све своје обавезе.
 
Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић очекује да ће посланци у НСРС подржати буџет за наредну годину.
 
- За реализацију овог буџета биће неопходна дисциплина провођења у свим ресорима и у свим пројектима који се буду радили и договорили смо данас да посебно пратимо све радове који су финансирани или везани за овај буџет - навео је Чубриловић.
 
Предсједник СП Петар Ђокић навео је да подржава буџет и да ће се борити за повећање прихода и извора финансирања како би оквир буџета био остварен.
 
- Увјерен сам да се то може постићи и да ћемо посебно у дијелу повећања обима економских, прије свега, инвестиционих активности осигурати потребан износ средстава. И овај буџет говори да ће Република Српска сигурно ићи путем развоја и у 2024. години - нагласио је Ђокић.
 
Дико Цвијетиновић из Народне партије Српске рекао је да ова странка такође подржава буџет јер сматра да је њиме  обухваћено све што је потребно.
 
Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је обезбијеђена фискална стабилност у Српској и поред свих блокада на међународном плану којем је изложена.

Он је најавио усвајање буџета у првој половини децембра, рекавши да ће сједница НСРС бити одржана између 12. и 15. децембра.

(Глас Српске)