Полиција упозорила: Преваранти "пеглају" туђе рачуне :: Semberija INFO ::

 

Полиција упозорила: Преваранти "пеглају" туђе рачуне


Сектор криминалистичке полиције МУП-а УСК у посљедње вријеме запримио је више пријава превара са банковним картицама, а оштећени грађани се жале да су непозната лица са њихових банковних рачуна обавила онлине трансакције, односно извршила плаћање или клађење, наводи се у саопћењу полиције Унско-санског кантона.

Наводи се како су свему претходили различити захтјеви превараната путем друштвених мрежа  и апликација, након чега су оштећени давали податке са својих банковних картица. Такођер, одређени број превара се односи и на онлине трговину путем одређених платформи.

"С обзиром на то да нити једна банка, као ни друга правна лица од грађана путем телефона или друштвених мрежа не траже податке са банковних картица, позивамо грађане на појачани опрез. Преваре се изводе на такав начин да се појединим лицима шаљу обавијести о добитку одређених награда, а потом се од њих траже лични подаци који се користе за преваре", каже се у саопштењу.

Даље се наводи како су у прошлости у неколико наврата упозоравали на ове негативне појаве, али да је још велики број грађана који насједају на огласе који су веома атрактивни, са ниским и нереалним цијенама производа или освајањем онлине награда.

Савјетују грађанима да се у наведеним сумњивим случајевима обрате полицији, да превентивно заштите три броја која се налазе на полеђини банковне картице и који искључиво служе само за ауторизацију приликом онлине куповине или другог вида трансакција са текућих рачуна, те да на тај начин онемогуће преваранте у њиховим намјерама.

Приликом обављања куповине путем интернета потребно се добро информисати о трговцу који врши такву продају те подузети додатне мјере заштите прије плаћања или уступања својих личних података, поручују из полиције.
 
(Независне)