Дом народа БиХ усвојио сет европских закона :: Semberija INFO ::

 

Дом народа БиХ усвојио сет европских закона



САРАЈЕВО – Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је сет тзв. 3+2 реформских закона на путу БиХ ка Европској унији.

Прецизније речено, делегати Дома народа дали су подршку Закону о организацији тржишта вина у БиХ, измјене и допуне Закона о странцима БиХ, у другом читању су усвојени Закон о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, као и Закон о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ.

У првом читању је усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

Треба рећи да су закони који се односе на вино и странце, накнадно додати на дневни ред Дома народа.

Када је ријеч о Закону о организацији тржишта вина у БиХ, њиме се утврђују принципи организације овог тржишта и прецизирају одредбе о производњи грожђа и вина.

Уз овај закон, на приједлог Клуба посланика СНСД-а усвојена и корекција техничке природе, која подразумијева да се омогућава успостављање виноградарско-винарског регистра, који представља основ за оживљавање и даљи развој овог сектора.

Дефинисано је да у року од 12 мјесеци од ступања на снагу Закона буду донесени одговарајући правилници у овој области, чиме је остављено довољно времена како домаћим произвођачима не би био онемогућен извоз након новембра 2024. године, што је Европска комисија одредила као крајњи рок за усклађивање законодавства у БиХ у подручју вина и виноградарства са стандардима ЕУ.

Овај закон није подржао делегат СДС-а Желимир Нешковић. Он је, подсјећања ради, на почетку сједнице казао да неће гласати за усвајање европских закона уколико на сједницу не буде уврштен Приједлог Закона о Уставном суду БиХ, јер се такође ради о закону који је европски. Он је подсјетио да ће на тај начин поштовати одлуку Народне скупштине РС о неизгласавању подршке за ниједан реформски закон, све док Закон о уставном суду БиХ не буде усвојен у БиХ.

Поред наведеног, Нешковић је током расправе истакао да овај закон тренутно није прихватљив јер се ради о преносу надлежности. Остали делегати нису имали примједбе.

По питању измјена и допуна Закона о странцима којима се жели олакшати боравак дигиталним номадима у БиХ, он је усвојен по хитном поступку, с циљем да се додатно продужи њихов боравак у БиХ.

Измјене и допуне овог закона односе се на област издавања виза, стални боравак, привремени боравак странаца у БиХ на основу спајања породица, образовања, научних истраживања, учешћа у програму размјене или образовном пројекту, обављања стручне праксе, волонтирања, запослења висококвалификованих радника, те рада на основу "плаве карте", као и из хуманитарних разлога.

Закон о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, као и Закон о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ усвојени су у другом читању.

Министар правде БиХ Давор Буноза у образложењу Закона о слободи приступа информацијама истакао је да је било потребно испунити 11 препорука које је послала Европска комисија, како би овај закон био усклађен са европским стандардима.

Шефик Џаферовић, делегат Клуба делегата бошњачког народа у Дому народа нагласио је да не подржава овај приједлог јер су се доношењу закона успротивили представници међународне заједнице, те он није није усклађен са европским стандарима.

Делегат Клуба бошњачког народа Џемал Смајић подсјетио је да је БиХ прва у региону донијела Закон о слободи приступа информацијама још 2001. године, те да се на њему није радило до 2021. године када се кренуло у приједлог измјене и допуне овог закона.

"Било је око 200 приједлога невладиних организација да се унаприједи овај закон. Министарство правде у Савјету министара је тада све игнорисало и закон је био у ладицама до ове године када је усвојен у Савјету министара", рекао је Смајић.

Још један закон данас је добио подршку Дома народа, а ријеч је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о (ВСТС) БиХ. Њиме се уређују питања у вези са сукобом интереса чланова ВСТС-а и уводе обавезе судија и тужилаца да пријаве имовину и интерсе, као једну од мјера у борби против корупције у правосуђу.

Истовремено се одредбама овог закона појачава дисиплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Шефик Џаферовић, предсједавајући Клуба бошњачког народа рекао је да су се измјене и допуне требале донијети и много раније, али да му не одговарају све предложене измјене.

"До Савјета министара је дошао један приједлог, а од Савјета министара у парламентарну процедуру је дошао сасвим други приједлог. У Савјету министара је добрим дијелом упропаштен првобитни приједлог. Данас ћу бити уздржан. Покушаћу вратити текст. Ако успијем, у другом читању ћу гласати `за`, а ако не успијем, гласаћу против", поручио је Џаферовић.

С обзиром да је овај закон данас усвојен у првом читању, предсједавајући Дома народа Никола Шпирић најавио да ће се делегати о овом законском приједогу, у другом читању, изјашњавати на сједници која ће бити одржана 6. септембра.


Независне новине