Репрограм овјерио књижице медицинарима :: Semberija INFO ::

 

Репрограм овјерио књижице медицинарима


БАЊАЛУКА - Радници јавних здравствених установа у Српској, којима нису редовно уплаћивани доприноси, захваљујући репрограму старих дуговања који су склопили болнице и домови здравља, моћи ће бесплатно да се лијече.

Министарство финансија РС саопштило је јуче да је завршена процедура издавања рјешења о репрограму пореских дуговања за укупно 41 јавну здравствену установу у Српској.

- Издавањем рјешења о репрограму здравственим радницима који су запослени у домовима здравља и болницама у Српској омогућено је социјално осигурање - навели су у Министарству финансија.   

Директор Болнице Зворник Иван Поповић истиче за “Глас” да је закључком Владе РС одлучено да Пореска управа РС наплату дуговања болница и домова здравља одгоди на годину дана.

- То значи да наредних 12 мјесеци нећемо враћати ништа. За то вријеме Влада Српске заједно са менаџментом здравствених установа настојаће да изнађе рјешења на који начин ћемо након истека рока, а то је 1. август 2024. године, ући у отплату дугова - појашњава Поповић.

Он је додао да су спорна дуговања здравствених установа настала прије 1. јануара 2020. године.

- Све болнице, почевши од почетка 2020. године, редовно измирују доспјеле обавезе, укључујући порезе и доприносе. Влада је тада донијела одлуку и била јасна да ће менаџмент који не буде уплаћивао доприносе истог момента бити смијењен јер нам Фонд здравственог осигурања РС обезбјеђује довољно средстава да можемо исплаћивати бруто плате - категоричан је Поповић.

Прецизирао је да Болница Зворник дугује нешто више од два милиона КМ.

- Тачније, 1,8 милиона марака плус камате. Имамо најмањи дуг по основу пореза и доприноса и што се тиче нас, можемо након истека тих 12 мјесеци отплаћивати дуг. Већ смо направили стратегију - наводи Поповић. 

Рјешење о репрограму добила је и Болница Градишка, а директор те здравствене установе Рајко Додик потврђује да је ријеч о дуговима који су настали прије 2020. године.

- Откако сам на мјесту директора градишке болнице, а то је од фебруара 2020. године, редовно исплаћујемо бруто плате радницима. Успијевамо у томе без обзира на све проблеме у функционисању. Износ дуга је био око осам милиона КМ, али не знам да ли је та сума и сада толика будући да је Влада РС дио обавеза за раднике који иду у пензију преузела на себе, а дио смо отплатили. Предали смо захтјев Пореској управи за усаглашавање обавеза - рекао је Додик.

Он је додао да им најновија одлука Владе РС значи много јер медицинари и њихове породице сада немају проблема приликом остваривања здравствене заштите, али ће им након истека грејс периода бити потребна помоћ Републике да измире дугове.

- Немогуће је да сами измиримо дуг. Из текућих прилива једва подмирујемо редовне обавезе које имамо - истакао је Додик. 

Директорица Дома здравља Требиње Маја Мићуновић рекла је јуче да очекују да им рјешење о репрограму стигне до краја седмице.

- Дуговања која имамо настала су у периоду од 2012. до 2018. године, а након тога све уредно измирујемо. Много нам значи одгода на годину, као и загарантована социјална заштита јер је апсурд да здравствени радници не буду осигурани - казала је она.

Закон

Иван Поповић каже да законска рјешења налажу да мора постојати континуитет у уплатама доприноса да би радници били здравствено осигурани.

- Радник којем, на примјер, није уплаћен један мјесец у 2017. години, без обзира на то што су му свих осталих година и мјесеци доприноси редовно уплаћивани, не може овјерити књижицу и добити здравствену заштиту - објаснио је Поповић.


Глас Српске