Палестинци напуштају источне дијелове Рафаха уочи могуће израелске инвазије :: Semberija INFO ::

 

Палестинци напуштају источне дијелове Рафаха уочи могуће израелске инвазије


Фото - АА
Извор: Анадолија (С.М.) / БХРТ

Стотине Палестинаца почеле су напуштати квартове на истоку Рафаха, на југу Појаса Газе, уочи могуће копнене инвазије израелских снага.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (UNRWА) објавила је да ће могући израелски копнени напад на Рафах, гдје су расељени Палестинци у Појасу Газе нашли уточиште, изазвати још више патње и убијених цивила.

Подсјетимо, израелска војска издала је јутрос хитну наредбу за евакуацију палестинских становника из неколико подручја на истоку Рафаха уочи могуће копнене инвазије, позивајући их да се одмах преселе у град ал-Маваси.

"Израелска војска проширује хуманитарну зону у Ал-Мавасију и позива Палестинце да се привремено евакуишу из источних четврти Рафаха у проширену хуманитарну зону", написао је гласноговорник војске Авишај Адрае на платформи "Икс".

Више од 34.600 Палестинаца убијено је у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра прошле године.

Израелски рат је гурнуо 85 посто становништва Појаса Газе у интерно расељене уз акутну несташицу хране, чисте воде и лијекова, док је 60 посто инфраструктуре енклаве оштећено или уништено, подаци су Уједињених нација.

Израел је пред Међународним судом правде оптужен за геноцид. Привременом пресудом у јануару Тел Авиву је наложено да заустави геноцидна дјела и подузме мјере како би се осигурало пружање хуманитарне помоћи цивилима у Гази.