Украјинске службе први пут преузеле одговорност за нападе на Кримски мост :: Semberija INFO ::

 

Украјинске службе први пут преузеле одговорност за нападе на Кримски мост


МОСКВА; КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 538. дана. Системи противваздушне одбране јутрос су уништили три украјинска дрона изнад Калушке области, саопштило је руско Министарство одбране, док Кијев упозорава да су Руси лансирали велику групу дронова према украјинској луци Измаил на Дунаву, кључној за извоз жита.

Украјинске службе први пут преузеле одговорност за нападе на Кримски мост

Украјинске безбједносне службе први пут су отворено преузеле одговорност за напад дроновима на Кримски мост, пошто су Си-Ен-Ен-у доставиле ексклузивни снимак који приказује тренутак у јулу када су користиле експериментални поморски дрон за напад на Кримски мост, пружајући нове детаље и упозоравајући да ће услиједити још таквих напада.                   

У нападу 17. јула оштећене су коловозне траке на Кримском мосту, а руске власти су тада  саопштиле да су погинула два цивила.

Шеф Службе безбједности Украјине (СБУ) Васил Маљук рекао је за Си-Ен-Ен да је дрон који је коришћен у том нападу назван "Морска беба", да поморски дронови представљају јединствени изум СБУ и да ниједна приватна компанија није била у то укључена.

Маљук је истакао да је поморским дроновима изведен и успјешни напад на велики руски јуришни брод "Оленгорски Горњак" у руској поморској луци Новоросијск, као и на руски танкер СИГ, мислећи при том на нафтни танкер СИГ погођен у Црном мору, за који украјински званичници тврде да је превозио гориво за руску војску.

СБУ је Си-Ен-Ен -у доставио видео снимак јулског напада на којем се види екран поморског дрона у тренуцима прије него што је избацио до 850 килограма експлозива на један од бетонских стубова Кримског моста.

Служба је доставила и два видео снимка на којима се види тренутак удара поморског дрона на дионицу пута моста, а затим још једна експлозија око пет минута касније, из супротног правца.

"Радимо на низу нових занимљивих операција, укључујући и воде Црног мора. Обећавам вам, биће узбудљиво, посебно за наше непријатеље", навео је Маљук.

Маљук је такође преузео одговорност за први напад на Кримски мост 8. октобра прошле године, али је одбио да саопшти детаље.

Он је рекао да је јулски напад дроном био производ вишемјесечних припрема и да је то била заједничка операција са украјинском морнарицом.

"У завршној фази припрема нисмо могли ни да размишљамо о спавању или храни", рекао је Маљук за Си-Ен-Ен.

Навео је да се поморски дронови производе у подземном производном погону на територији Украјине.

Украјина: У руским нападима дроновима оштећени силоси за жито у Измаилу

У руским ваздушним ударима дроновима на југ Украјине извршеним током ноћи оштећени су силоси за жито и складишта у Измаилу, једној од рјечних лука на Дунаву која је кључна за извоз жита, рекао је данас начелник Одеске области Олех Кипер.

Кипер је написао на Телеграму да су извршена два руска напада дроновима на Одеску област, а да су главна мета били лучка и житна инфраструктура. Фотографије које је објавио Кипер показују уништене зидове складишних објеката и гомиле разбацаног жита и сунцокрета.

Ваздухопловство Украјине саопштило је да је уништило 13 дронова које је Русија лансирала изнад Одеске и Николајевске области на југу земље, пренео је Ројтерс.

Маљар: Украјинске снаге преузеле село Урожајне у Доњецкој области

Украјинске снаге преузеле су село Урожајне у Доњецкој области од руских снага и учврстиле су се на периферији тога насеља, изјавила је данас замјеница украјинског министра одбране Хана Маљар.

Она је написала на Телеграму да је Урожајне ослобођено и да су се украјински војници укопали на периферији тог насеља.

Ројтерс није могао независно да провјери те наводе, а ни Русија се није огласила. Жестоке борбе вођене су посљедњих дана у и око села Урожајне и Старомајорске, око 96 километара југозападно од Доњецка, који држи Русија.

Кијев: Руси дроновима гађали Измаил, кључну луку за извоз жита

Украјинске ваздушне снаге саопштиле су данас да је руска страна лансирала велику групу дронова према украјинској луци Измаил на Дунаву, у близини границе са Румунијом, која је кључна за извоз жита.

На друштвеним медијима објављено је да се паљба система противваздушне одбране чула у области код тог града и луке Рени, такође на Дунаву, преноси Ројтерс.

У јужном дијелу Одеске области упозорење на ваздушну опасност било је на снази око сат времена.

Преко украјинских лука на Дунаву обављао се извоз око четвртине украјинског жита пре него што се Русија повукла из споразума који је омогућавао безбjедан пролаз бродова кроз Црно море.

Од тада су луке на Дунаву постале главна излазна тачка, а жито се баржама шаље до румунске црноморске луке Констанца, одакле наставља пут.

Почетком августа, руски напад на Измаил довео је до пораста циена хране на глобалном нивоу, наводи Ројтерс.

МО Русије: Три украјинска дрона уништена изнад Калушке области

Руско Министарство одбране саопштило је да су системи противваздушне одбране јутрос уништили три украјинска дрона изнад Калушке области и да није било жртава нити штете.

- Данас око пет часова по московском времену осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад са три беспилотне летјелице на објекте у Калушкој области - наведено је у саопштењу.

Руски ПВО системи су благовремено открили и уништили све беспилотне летјелице, преноси агенција РИА Новости.

Калушка област се на сјевероистоку граничи са Московском облашћу.


Глас Српске / Агенције